Sayfa : [ 1 ] – [ 2 ] – [ 3 ] – [ 4 ] – [ 5 ] – [ 6 ] – [ 7 ] – [ 8 ] – [ 9 ] – [ 10 ] – [ 11 ] – [ 12 ]
10 SORUDA PANAMA BELGELERİ
1-) PANAMA BELGELERİ NEDİR?
‘Panama Papers’ ya da ‘Panama Belgeleri’, Panamalı hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait olduğu belirtilen ve aralarında on iki dünya lideri ile çok sayıda bürokrat ve iş çevrelerinden önemli kişilerin bulunduğu para aklama, ambargoları delme ve vergi kaçırma gibi yasadışı mali faaliyetleri ortaya çıkaran, tarihin en büyüğü olmaya aday gazetecilik olayı ve toplamda 11 milyon belgeye verilen isimdir.
2-) KAÇ ADET BELGE SIZDIRILDI?
Panamada off-shore danışmanlık hizmet veren Mossack Fonseca adlı şirkete ait 11,5 milyon belge sızdırıldı. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine kimliği belirsiz kişiler tarafından verilen belgeler, 80 ülkeden politikacı, işadamı, sporcular, sanatçılar, FİFA yetkilileri, uyuşturucu kaçakçıları gibi çok sayıda kişiye ait gizli hesaplara ait bilgileri içeriyor. 214 bin firmaya ait 11,5 milyon belgenin büyüklüğü 2,6 terabyt.
Şu ana kadar sızdırılan belgelerde Rusya lideri Vladimir Putinin yakın çevresinden isimler, Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroschenko, Gürcistan eski Başbakanı Bidsina I wanischwili, İzlanda Başbakanı Sigmundur Davio, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni, Pakistan ve Arjantin Devlet Başkanları başta olmak üzere aralarında halen görevde olanların da yer aldığı 12 devlet ve hükümet başkanının adı geçiyor.
3-) HANGİ SİYASETÇİLERİN ADI GEÇİYOR?
11 milyon sayfalık belgeler doğal olarak henüz tamamıyla incelenmiş değil. Haliyle belgelerde kimlerin adı geçtiği tümüyle bilinmiyor. Bununla birlikte Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ICIJ belgelerin ilk kısmını inceledi. Onlara göre Panama Belgeleri ‘offshore’ sektörüne vurulan en büyük darbe. Gelelim adı geçen tanınmış kişilere. 50 farklı ülkeden 140 politikacının adı geçiyor. Şimdilik medyaya yansıyan siyasi liderlerin başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin var. Öte yandan Mısır’ın eski lideri Hüsnü Mübarek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Gürcistan Eski Başbakanı Bidzina İvanisvili, Katar Eski Başbakanı Jaber El Thani, Pakistan başbakanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Suudi Arabistan Kralı’nın ve bazı bakanları da da adı geçiyor. Ayrıca İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson adı medyaya yansıyan diğer isimler arasında. Bu arada söz konusu isimlerin 11 milyon sayfalık belgelerin sadece ilk kısmında yer alan isimler olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.
4-) BAŞKA KİMLER VAR?
Panama Belgelerinde spor ve sanat dünyasının tanınmış isimlerinin de isimler geçiyor. Geçtiğimiz dönemde sık sık yolsuzluklar ve para aklama iddialarıyla gündeme gelen FIFA doğal olarak Panama Belgelerinde de yer alıyor. FIFA’nın üst düzey yetkililerinden Juan Pedro Damiani ve Eugenio Figueredo adı geçenlerden sadece ikisi. Öte yandan Barcelonalı ünlü futbolcu Lionel Messi’nin de adı belgelerde geçiyor. Messi ve babasının Panama’daki ‘Mega Star Enterprise’ isimli firmanın sahibi olduğu anlaşılıyor. Bilindiği üzere bir süreden beri İspanya’dan Messi’nin ‘offshore’ hesapları araştırılıyordu. Öte yandan belgelerde Brezilya, Uruguay, İngiltere, Türkiye, Sırbistan, Hollanda ve İsveç’ten bazı futbolcuların offshore şirketlerinin olduğu anlaşılıyor.
5-) BELGELER NASIL SIZDIRILDI?
Belgeler ilk olarak Almanya’dan Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesine sızdırıldı. Adı açıklanmayan bir kişi ‘işlenen suçları kamuoyu ile paylaşmak istediğini söyleyerek’ belgeleri gazeteye gönderdi. Gazetenin araştırma bölümü belgeleri Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile paylaştı. Akabinde ise 78 ülkeden 107 medya kuruluşuna servis edildi. Söz konusu medya kuruluşları belgeleri inceleyip haberleştiriyor.
6-) ŞİMDİ NE OLACAK?
Belgelerin yayınlanmasının dünyanın birçok ülkesinde önemli tartışmalara neden olacağı kesin. İzlanda’da şimdiden erken seçim konuşulmaya başlandı bile. Vergi kaçakçılığı ile suçlanan Başbakan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson’un erken seçimi ilan etmesi bekleniyor. Bununla birlikte zaten demokrasiden ve hukuk sisteminden uzak ülkelerde ciddi bir değişiklik beklenmiyor. Bu tür ülkelerde bu tür belgeler daha önceden de tecrübe edildiği üzere malumun ilanı etkisi yapıyor.
7-) BELGELERDE ADI GEÇEN HERKES SUÇLU MU ?
Belgelerde yüz binlerce binden fazla müşterinin adı geçiyor. Bunların önemli bir kısmı firma. Söz konusu firmalarda milyonlarca insan çalışıyor. Bu yüzden belgelerde adı geçen herkesin yolsuzluğa bulaştığını söylemek çok yanlış olur. Nitekim off shore hesaplarını kullanmak ta tümüyle yasadışı değil. Burada riayet edilmesi gereken kurallar var. O kuralların dışına çıkanlar ve çoğu zaman gerçekten güvendikleri yakınları vasıtasıyla para aklayan ya da vergi kaçıranlar suçlu. Hali hazırda Panama Belgelerine erişimi olan medya kuruluşları belgeleri inceleyip bu konuda ciddi şüphe gördükleri kişilerle ilgili yayınlar yapıyor.
😎 BELGELER HANG YILLARA AİT?
Mossack Fonseca 1977 yılında kurulmuş bir firma. Sızan belgeler ise firmanın arşivinin tamamını içeriyor. Yani 1977 ile 2016 yılları arasını. Belgelerde 214 binden fazla müşterinin adı geçiyor.
9-) ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BAŞKASININ ADI ÇIKABLİR Mİ?
Belgeler temelde Mossack Fonseca off shore hukuk firması ile müşterileri arasındaki iletişimi içeriyor. Bu iletişim elektronik postalar, fotoğraflar, pdf’ler gibi değişik şekillerde yapılmış durumda. Haliyle belgeler içerisinde değişik formatta veriler bulunuyor. Belgelerin büyük bir bölümü henüz incelenmiş değil. Öte yandan yeni belgelerin yayınlanacağına dair de iddialar da mevcut. Haliyle önümüzdeki dönemde tartışmaların daha da alevlenme ve yeni tanınmış kişilerin isimlerinin yayınlanma ihtimali yüksek.
10-) TÜRKİYEDEN KİMSE VAR MI?
Belgelerde 50 farklı ülkeden 140 politikacının adının geçtiğini söylemiştik. Herkesin merak ettiği soru doğal olarak Türkiye’den kimsenin adının belgelerde geçip geçmediği. Türkiye’den 111 şirketin 10 hesap ve 152 hesabın adı geçiyor.
10 SORUDA ERASMUS
1-) ERASMUS NEDİR?
Erasmus, “üniversite öğrencisinin uluslararası hareketliliğini” öngören bir yüksek öğretim programıdır. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu program, üniversiteler arası iletişimi geliştirmeyi ve Avrupalılık boyutunun arttırılmasını amaçlar. Bu doğrultuda Erasmus programı, Avrupa üniversiteleri arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik etmek amacıyla öğrencilerin ve eğitimcilerin karşılıklı değişimini sağlamayı ve Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışmaların ve alınan derecelerin tanındığı ortak bir platform oluşturmayı hedeflemektedir. Hayatboyu Öğrenme Programı (Lifelong Learning Programme_LLP) olarak da bilinen Erasmus programı Avrupa ülkelerinde yer alan yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmektedir. Erasmus Programı, sektörel bir Topluluk Programı’dır. 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Türkiye’de uygulanmaya başlayan bu program, 2013 yılında son bulacaktır. 1987’den beri sürdürülen Erasmus Programı’na bugüne kadar 2 milyon öğrenci katıldı.
- Erasmus programı, bir “yabancı dil öğrenme programı” değildir.
- Erasmus programı, bir “burs” programı değildir.
- Erasmus programı, bir “diploma” programı değildir.
- Erasmus programı, bir “araştırma” programı değildir.
2-) ERASMUS PROGRAMI NEYİ AMAÇLAR?
Erasmus Programı’nın en temel amacı Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının eğitim kalitesini kültürel etkileşimlerle arttırmaktır. Program üniversite öğrencilerinin hareketliliğini hedefler. Avrupa Birliği tarafından oluşturulup yürütülen bu program, Avrupa kıtasında bulunan bütün üniversiteleri Avrupa Birliği altında birbirine bağlamayı amaçlamaktadır.
Avrupa’daki yüksek öğretim kurumları arasında öğrenci ve eğitmen hareketliliği sağlamak Erasmus Programı’nın amaçları arasında yer almaktadır. Öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlayarak programa katılan ülkelerdeki akademik çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması, yüksek öğretim kurumları arasındaki şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak temel amacı gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bu nedenle, ülkelerarası akademik projeler geliştirme hakkı hem öğrencilere hem de eğitmenlere tanınmaktadır.
3-) ÖĞRENCİLERE HANGİ İMKANLARI TANIMAKTADIR?
Erasmus Programı kapsamında her yıl binlerce öğrenciye ve öğretim görevlisine eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bir kısmını yurtdışında geçirme imkânı tanınmakta, bunun yanında ortak araştırma projeleri, yoğun programlar, müfredat geliştirme çalışmaları ve Avrupa çapında Tematik Ağların finansmanı sağlanmaktadır. Erasmus eylemi oluşturulurken hedefler arasında Avrupa’da yüksek öğrenimin kalitesini arttırmak, farklı kültürler ve yaşam biçimlerine karşı toleranslı yaklaşabilme becerisini geliştirmek ve dünyanın en rekabetçi ekonomileri arasında Birlik olarak yer alabilmek için küreselleşme sürecinde dünya piyasasının niteliklerine uygun eleman yetiştirebilmek amaçlanmıştır.
4-) ÖĞRENCİLER ERASMUS PROGRAMIYLA HANGİ ÜLKELERE GİDEBİLİRLER?
Program, Avrupa’da 31 ülkede ve yaklaşık 1800 üniversitede 2006 yılından beri uygulanmaktadır. Bu 31 ülkeden 27 tanesi AB üyesi (Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Portekiz, İspanya, İngiltere, Estonya, Kıbrıs, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Slovakya, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, İsviçre, Malta, Bulgaristan, Romanya), 3 tanesi Avrupa Ekonomik Alanı üyesi (İzlanda, Norveç, Lihtenştayn) ve bir tanesi de AB’ye Aday ülke (Türkiye) dir. Ülkemizde, 94 Devlet üniversitesi, 45 Vakıf üniversitesi, 5 Vakıf meslek yüksek okulu, 5 Kıbrıs üniversitesi bu programı uyguluyor.
5-) PROGRAMDAN KİMLER, NASIL FAYDALANABİLİR?
Erasmus Programı, sadece 31 ülkenin öğrencilerinin kullanımına açıktır. Ülkelerin ilgili resmi kurumlarınca yüksek öğretim kurumu olarak kabul edilen üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğüne başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi (Erasmus University Charter_EUC) almaya hak kazandıkları takdirde, bu kurumların öğrenci ve akademik personeli Erasmus ve Hayatboyu Öğrenme programı kapsamındaki tüm faaliyetlerden faydalanabilir.
6-) PROGRAMA BAŞVURMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖNKOŞULLAR NELERDİR,PROGRAMDAN KAÇ KERE FAYDALANILABİLİR?
Erasmus Programı’na dâhil olan ülkelerden başvuruda bulunan öğrencinin, sonucunda bir derece ya da diploma elde edeceği lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinden birinde olması gerekmektedir.
Öğrenciler okumakta oldukları yüksek eğitim kurumunun en az birinci yılını tamamladıktan sonra Erasmus Programı’ndan faydalanmak için başvuruda bulunabilirler. Eğitim kurumlarının hazırlık sınıfları bu bir yıl kapsamında sayılamaz. Başvuruda bulunan lisans ve ön lisans öğrencilerinin, başvuruda bulundukları zamana kadar olan süredeki genel not ortalamaları en az 2.50/4.00 ya da 75/100, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise 3.00/4.00 ya da 80/100 olması gerekmektedir.
Hiç bir öğrenci Erasmus Programı’ndan birden fazla kez yararlanamaz. Öğrenciler, akademik hayatları boyunca sadece bir defa başka bir ülkede değişim programı öğrencisi olarak bulunabilir.
7-) PROGRAMA KATILABİLMEK İÇİN BİR SINAVA GİRMEK GEREKİR Mİ?
Programa katılmak isteyen öğrencinin, okumakta olduğu yüksek öğretim kurumu tarafından yapılacak olan yabancı dil sınavına girmesi ve geçerli not (60/100) alması gerekmektedir. Gidilecek olan üniversitenin öğretim dilinin yaygın olarak konuşulan dillerden birinde olmaması ve üniversite tarafından bu dillerde yabancı dil sınavı yapılamaması durumunda, öğrencinin söz konusu dili programı takip edebilecek düzeyde (intermediate) bildiğini gideceği yarıyıl/yıldan önce kurs katılım sertifikası ya da Erasmus Yoğun Dil Kursu’na kabul edildiklerine dair alacakları belge ile belgelendirmesi gerekmektedir.
😎 BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRMESİ VE ÖĞRENCİ SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
Öğrencilerin başvuruları değerlendirilirken ağırlıklı puanlama sistemine göre aşağıdaki değerlendirme ölçütleri uygulanır:
* Akademik başarı düzeyi : %50
* Dil seviyesi : %50
Başvuruda bulunan öğrencilerin yabancı dil düzeyini belirlemek için kullanılacak yöntem, kurumun aynı kontenjan için başvuruda bulunan bütün öğrencilerinde aynı kriteri kullanması kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarının kendilerine bırakılmıştır.
Yabancı dil düzeyi belirlemede kullanılacak belgeler ve uygulanacak metod, öğrencilere başvuruları sırasında bildirilir. Yükseköğretim kurumunun yabancı dil düzeyini tespit etmek üzere kendisinin sınav düzenlemesi halinde bu sınav, profesyonel kurumlar (üniversitenin yabancı dil öğretimi ile ilgili birimi veya Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel kurumlar) tarafından yapılmalıdır. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde, varsa, konusma düzeyini tespit eden sınav sonucunun toplam sınav sonucuna etkisi %25’den fazla olamaz.
Seçim sonuçları, Erasmus öğrenim faaliyetine basvuran bütün öğrencilerin, değerlendirmeye tabi tutulan bütün alanlarda aldıkları puanları içerecek sekilde bölümlerin ilan panolarında ve yükseköğretim kurumunun internet sayfasında yayınlanır.
Her eğitim kurumun program ile göndereceği öğrenci sayısı sınırlıdır. Öğrenci seçimleri sırasında bu sayı göz önünde bulundurularak, öğrencilerin genel not ortalamalarına göre seçim yapılır.
Başvuruda bulunan öğrencinin herhangi bir disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus Programı’ndan faydalanmasına engel değildir.
Öğrenci seçiminin Rektörlükçe ‘resmi görevlendirme’ ile görevlendirilmis, bir komisyon veya Erasmus Kurum Koordinatörünün koordinasyonunda bir ekip tarafından yapılması gerekir. Basvuruları değerlendiren kisilerin hiç birinin basvuru sahibiyle kisisel bağlantısı olmaması gerekir.
9-) ERASMUS PROGRAM HİBESİ NEDİR, NE KADARDIR?
Erasmus Programı’nın vereceği hibe, öğrencinin öğrenim göreceği süre içerisinde hayatını idame ettirebilmesi için yapılan bir katkıdır. Erasmus hibesi bir burs değildir. Verilen miktar, öğrencinin harcamalarını tam olarak karşılayıp karşılamayacağı gittiğiniz ülkenin hayat pahalılığına bağlı olup, ailesinden veya başka bir burs programından da maddi destek almasını gereketirebilir.
Öğrencilere verilecek olan Eramus hibe miktarı her sene Ulusal Ajans tarafından ülkelere göre belirlenir. Erasmus Programı’na dâhil olacağı ve hibe alacağı kesinleşen öğrenci, hak kazandığı hibenin %80’ini gitmeden önce alır. Geriye kalan %20’lik kısmı öğrenci öğrenimini tamamlayıp geri döndüğünde alır. Bunun için de yurtdışında öğrenim süresi ile ilgili bir rapor vermeli ve bu rapora süreyi teyit eden belgeler de ilave etmelidir. Aynı zamanda gittiği okulda aldığı toplam ders sayısının en az üçte ikisinden başarılı olması gerekmektedir. Bu iki kriteri sağladıktan sonra yapılacak olan bu ödemeyle birlikte, öğrenci elde etmesi gereken Erasmus hibesinin %100’ünü almış olacaktır.
Ülkeler yaşam standartları ve pahalılık endekslerine göre dört gruba ayrılır:
* I ) Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya,Romanya, Türkiye
* II ) Slovenya, Slovak Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Yunanistan, Malta, Güney Kıbrıs Rum Kesimi
* III ) Belçika, Almanya, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, İsveç
* IV ) Fransa, Danimarka, İrlanda, İngiltere (Birleşik Krallık)
Her bir gruptaki ülke için öğrencilere farklı miktarlarda hibe verilmektedir:
* I. grup için aylık 300 Euro
* II. grup için aylık 400 Euro
* III. grup için aylık 500 Euro
* IV. grup için aylık 600 Euro
10-) ERASMUS PROGRAMI DÖNÜŞÜ ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
Erasmus Programı ile giden öğrencilerin, eğitimlerini tamamlayıp Türkiye’ye geri dönmeden önce gittikleri eğitim kurumundan mutlaka “Katılım Sertifikası” belgesini ve “Transkript” belgesini almaları ve bu belgeleri dönünce Dış İlişkiler Ofisi’ne teslim etmeleri gerekir. Erasmus hibesinin dönüşte ödenen %20’lik kısmı “Katılım Sertifikası” üzerinde belirtilen tarihlere göre hesaplanır ve ödenir.
Karşı üniversiteden alınan “Transkript”, öğrencilerin orada aldıkları derslerin kendi eğitim kurumlarında sayılabilmesi için Erasmus Bölüm/Fakülte Koordinatörüne iletilir. Orada alınan notların kendi eğitim kurumunun kullandığı not sistemine çevirme işlemi fakülte tarafından yapılır. Daha sonra Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile bu belge ve notlar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na gönderilir ve orada onaylanır.
Öğrenciler, yurtdışından döndükten sonra elektronik ortamda ellerine ulaşılacak olan, standart bir rapor formunu doldurmak zorundadır.