Uzay mühendisliği, dünya çevresindeki uzaydan ekonomik, bilimsel ve teknolojik amaçlı hizmet ve ürün sağlamayı amaç edinen bir mühendislik dalıdır. Uzay mühendisi, uzay bilimleri ile uzay teknolojisi konusunda araştırma yapar, sivil ve askeri kuruluşlarda, dünya çevresinde yörüngeye konacak insanlı ve insansız uydu ile diğer uzay araçları ve bunları yörüngeye koyacak roketler inşa edilmesi çalışmalarında bulunur, bunların gideceği yol ve planlarının hesaplanması, sürekli olarak kontrol edilerek görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi çalışmalarında bulunur. Ayrıca uzay mühendislerinin, uyduların haberleşme amacıyla kullanılmasında ve dünya ile ilgili birçok sivil ve askeri hizmetin gerçekleştirilmesinde de katkıları bulunur.
İyi bir uzay mühendisi olabilmek için, üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmak, fizik ve astronomi konularına ve bilimsel araştırmalara ilgi duymak gerekmektedir.
Uzay mühendisleri Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN), Roket Sanayi, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve araştırma enstitülerinde görev alabilirler. Uzay mühendislerinin iş bulma şansı ülkemizin uzay araştırmalarında ilerlemesine bağlıdır.
Uzay mühendisi olabilmek için, üniversitelerin çeşitli fakültelerinin ( 2002 yılı itibariyle bu alanda eğitim sadece İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı Uzay Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinde verilmektedir.) “Uzay Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.