Teknoloji ve bilimin inanılmaz bir süratle gelişmesi elbette ki beraberinde bir takım sorunları da getirmektedir. Yeni buluşlar, insanlara bir takım yararlar sağlarken, zaman zaman da insan sağlığını tehdit eder hale gelmektedir. Hatta bu gelişmelerin bir sonucu olarak da pek çok yeni hastalık ortaya çıkmıştır. Örneğin, nükleer santraller ucuz ve çok miktarda enerji üretirken buralarda meydana gelen nükleer sızıntılar, radyasyon nedeniyle insanların kanser olmalarına sebep olmaktadır. İnsanoğlu, binlerce yıldır tanıdığı ve bildiği hemen hemen tüm hastalıklara çareler bulabilmiştir. Ancak teknolojik gelişmelere bağlı olan hastalıkların teşhisi ve tedavisi yine teknolojinin gelişmesiyle mümkün olabilmektedir.
Tıp mühendisi, hastalıkların teşhis ve tedavisine yardımcı olacak daha gelişmiş cihazları geliştirir.
İyi bir tıp mühendisi olabilmek için araştırmacı, yaratıcı ve analitik düşünme yeteneğine sahip olmak, ekip çalışmasından hoşlanmak gerekmektedir. Tıp mühendisliği, birkaç bilimsel disiplinin bir arada çalışmasını gerektirmektedir.
Tıp mühendislerinin bilgisayar, elektronik, makine, tıp, kimya, biyoloji gibi alanların birinden yetişmeleri gerekmektedir.
Tıp mühendisleri, tıp cihazları üreten firmalarda ve üniversitelerin araştırma birimlerinde çalışırlar.