Siyaset Bilimcisi olmanın şartları hakkında gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz. Siyaset Bilimcisi nedir, nasıl olunur, maaşı ile ilgili tüm soruların cevabı sayfamızda derledik…
SİYASET BİLİMCİSİ
Türkiye’nin ve Türk vatandaşlarının ekonomik, siyasî, kültürel vb. haklarına ve çıkarlarına uygun olarak ülke içinde ve yabancı devletlerde uluslar arası kuruluşlar arasında ilişkileri yürüten kişidir.
Görevleri;
– İl veya ilçede yasaların uygulanmasını sağlamak,
– İl ya da ilçedeki çeşitli kamu kurumlarının çalışmaları arasında eşgüdümü sağlamak,
-Halkın şikâyetlerini dinlemek, ihtiyaçlarını saptamak ve giderilmesi için gerekli önlemleri almak,
– Politikalar konusunda ulusal, bölgesel veya yerel yönetimlere danışmanlık hizmetleri vermek,
– Yasaların ve yönetmeliklerin hazırlanmasında danışmanlık hizmetleri vermek,
– Devlet birimleri ve organları tarafından devlet politikalarının ve düzenlemelerinin yorumlanmasını ve yürütülmesini sağlamak,
– Ülkelerini yurt dışında temsil etmek,
– Devletlerarası organizasyonlarda benzer görevleri yapmak,
– Siyasî partilerin politika, kural ve düzenlemelerini belirlemek ve biçimlendirmek,
– Siyasî partinin politika, kural ve düzenlemelerini yürütmekten sorumlu bölümleri planlamak, organize etmek ve yönetmek,
– Gelecek için projeler hazırlamak, geçmiş programlarda ortaya çıkan durumları değerlendirmek ve kuruluşun kısımlarının sorumluluğu ile ilgili programı belirlemek,
– Program hedeflerine nasıl ulaşılacağını kararlaştırmak,
– Kuruluşun faaliyetlerini kontrol etmek,
– Fonksiyonel bölümlerdeki çalışmayı koordine etmek,
– Sorumluluğunu aldığı kuruluşu müzakerelerde temsil etmek veya kurumu adına müzakereleri yönetmek,
– İstenildiğinde yönetim kuruluna ya da kuruluşun yetkililerine rapor vermektir.
Alanla ilgili diğer meslekler;
-Vali
-Kaymakam
-Yönetici
-Müfettiş
-Büyükelçi
-Başkonsolos
-Müsteşar
Yönetim alanı programında okumak isteyen bir öğrencinin;
-Üst düzeyde matematiksel düşünme ve analiz yeteneğine sahip,
-Düşüncelerini açıkça ifade edebilen,
-Sosyoloji, psikoloji, mantık, felsefe ve tarihe meraklı olan,
-Bilgisayara ilgi duyan,
-Bir işi planlayabilen,
-Dikkatli ve sabırlı bir kişi olması beklenir.
Çalışma ortamları;
Kamu yöneticisi çalışmalarının büyük bir bölümünü kapalı mekânlarda geçirir.
İş bulma İmkanları;
Kamu yöneticisi, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların tümünde idarî görevlerde çalışabilirler. Özel sektörün yönetim birimlerinde görev alabilirler. Yönetim Bilişim Uzmanına bilginin eskiye oranla daha kapsamlı olması, çağdaş yöntem ve araçlarla işlenmesi zorunluluğundan dolayı günümüzde bu konudaki uzmanlara giderek artan bir gereksinim vardır.Bu nedenle mezunlar çeşitli işletmeler ve resmî kuruluşların bilgi işlem merkezlerinde sistem geliştirme birimlerinde, proje geliştirme bölümlerinde, yazılım şirketlerinde ve danışmanlık bürolarında görev alabilirler. Bu meslekteki kişilere gittikçe artan bir talep olmasına karşın, ülkemizde bu mesleğe sahip kişilerin sayısı da oldukça azdır. Bu sahada iş gücü açığı olduğu Devlet Planlama Teşkilatı raporunda da belirtilmiştir. Bu nedenle iş bulma olanakları çok yüksektir.
Eğitim imkanları;
Siyaset Bilimcisi; ‘Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’ alanından mezun olurlar. Bu bölümler ÖSYM’ce yapılan sınavda eşit ağırlık (EA) puanıyla öğrenci almaktadır.
Yönetim bilişim uzmanlığı mesleğinin eğitimi Üniversitelere bağlı Fakültelerin “Yönetim Bilişim Sistemleri” bölümünde verilmektedir. Bu bölüme girebilmek için, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS)’nda “eşit ağırlık (EA) türünde yeterli” puan almak gerekmektedir. Bilgi Yönetimi, Bilişim- Yönetim, Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Genel İşletme, İş İdaresi, İşletme, İşletmecilik, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Sekreterlik ön lisans programını başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Yönetim Bilişim Sistemleri” lisans programına dikey geçiş yapabilirler. Üniversitelerin Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde bir yıl İngilizce hazırlık programı, dört yıl lisans öğrenimi olmak üzere toplam beş yıl eğitim vermektedir. Ancak öğretim yılı başında verilen İngilizce Yeterlik sınavında başarılı olanlar veya üniversitelerin eşdeğerliğini kabul ettiği (son iki yılda alınmış olmak koşuluyla) TOEFL, TWE, IELTS, FCE, CPE (yabancı devletler tarafından yapılan İngilizce sınavları) sınavlarının birinde başarılı olduğunu kanıtlayanlar bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programından muaf tutulurlar.