55-SAMSUN
- Karadeniz Kitap Fuarı
Samsun Tekkeköy
Tahmini Tarih
13.02.2021 / 21.02.2021
- Uluslararası İşçi Filmleri Festivali
Samsun Atakum
Tahmini Tarih
30.04.2021 / 07.05.2021
- Terme Oğuzlu Mahallesi Yağlı Pehlivan Güreşleri
Samsun Havza
Tahmini Tarih
02.06.2021 / 02.06.2021
- Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali
Samsun Atakum
Tahmini Tarih
15.06.2021 / 20.06.2021
- Geleneksel Doğa, Kültür, Sanat Ve Turizm Festivali
Samsun İlkadım
Tahmini Tarih
10.07.2021 / 12.07.2021
- Bafra Bengü Yağlı Pehlivan Güreşleri
Samsun Bafra
Tahmini Tarih
11.07.2021 / 11.07.2021
- Kapıkaya Doğa Sporları Ve Kültür Festivali – Kapıkayafest
Samsun Bafra
Tahmini Tarih
21.07.2021 / 25.07.2021
- Geleneksel Vezirköprü Kültür Sanat Doğa Ve Turizm Festivali
Samsun Vezirköprü
Tahmini Tarih
09.08.2021 / 13.08.2021
- Akdağ Kültür Ve Sanat Etkinlikleri
Samsun Ladik
Tahmini Tarih
13.08.2021 / 13.08.2021
- Tarihi Karadede Panayırı
Samsun Bafra
Tahmini Tarih
29.08.2021 / 29.08.2021
- Nebiyan Doğa Festivali
Samsun 19Mayıs(Ballıca)
Tahmini Tarih
09.09.2021 / 12.09.2021
- Samsun Gençlik Festivali
Samsun İlkadım
Tahmini Tarih
30.09.2021 / 03.10.2021
SAMSUN YÖRESEL OT YEMEKLERİ FESTİVALİ
Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Turizmciler Derneği ile ortaklaşa düzenleniyor. Festivalin amacı; Karadeniz’de doğanın zenginliğinin, otların çeşitliliğinin ve bu otlarla pişirilen yemeklerin tanıtılarak hem unutulmamasını hem de gelecek kuşaklara aktarılabilmesini sağlamak. Sağlıklı ve doğal beslenmenin öneminin giderek arttığı bu dönemde, otları tanıyıp bilenlerle, tanımak isteyenlerin buluşmasını sağlamaktır. Festivalin bir gününde Sürmeli Mahallesi’nde ot toplama yarışması yapılmaktadır. Ayrıca Festival kapsamında “Yöresel Ot Yemekleri Yarışması” ve “En Çok Çeşit Yenilebilir Ot Toplama Yarışması” yapılmaktadır. Festivalde yarışmaya katılan yemeklerin tarifleri bir kitapta toplanmaktadır.
SAMSUN BİSİKLET ŞENLİĞİ
Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında “Bisiklet Şenliği” düzenlendi.
Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bisiklet şenliğinde yaklaşık 150 vatandaş 10 kilometrelik parkurda bisiklet sürdü. Yaklaşık 150 kişi, Sahil Yolu Tütün İskelesi’nden Bandırma Vapuruna gidip başlama noktasına dönerek, 10 kilometrelik parkurda bisiklet sürdü. Şenliğe katılanlara tişört ve şapka hediye edildi. Mayıs ayı içersinde 23 spor faaliyeti gerçekleştirdiklerini belirten Gençlik Hizmetleri İl Müdürü Ömer Altunsoy, “Buradaki amacımız bisiklet sporunu sevdirmek. Hem sağlık için spor yaptırmak hem de bu anlamda elit sporcuları bulmak” dedi.
YAKAKENT KÜLTÜR SANAT VE DENİZ OYUNLARI FESTİVALİ
Yakakent kültür, sanat ve deniz oyunları festivali
Samsun`un Yakakent ilçesinde `Kültür, Sanat ve Deniz Oyunları Festivali` gerçekleştirildi.
Yakakent Kültür, Sanat ve Deniz Oyunları festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler büyük ilgi gördü. Sabahın erken saatlerinde yerel sanatçıların katılımıyla başlayan festival gün boyu devam etti. Yakakent`in gerek coğrafik yapısı, gerekse sosyal yapısı nedeniyle Karadeniz`in incisi konumunda olduğunu belirten, “Üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz. 4.5 yıllık boyunca sadece bir kesimin vekili olmadık. Her kesimin milletvekili olduk. Bu bilinçle, halkımız için var gücümüzle çalıştık” dedi.
Yakakent Belediye Başkanı Radi Şen ise, ilçenin turizm merkezi olması için çalıştıklarını, bu tür etkinliklerin sürdürüleceğini ve `Yakakent` ismini daha geniş kitlelere ulaştıracaklarını kaydetti. Çeşitli etkinliklerin düzenlendiği festivalde, ilçe halkı gönüllerince müzik eşliğinde eğlendi. Kutlamalara, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Kurupelit Belediye Başkanı Turan Çakır ve çok sayıda vatandaş katıldı.
KAVUN KARPUZ FESTİVALİ
Geleneksel Kavun Karpuz Festivali ve Sele Sepet Şenlikleri Bafrada coşkuyla kutlandı. Kavun Karpuz Yarışmasının 5 kişilik jürisi, en kaliteli ürenleri belirlemek için ter döktüBafra Belediyesi ile Bafra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen Geleneksel 16. Kavun Karpuz Festivali ile Sele Sepet Şenlikleri coşkuyla gerçekleştirildi. Bafra Kent Meydanı’ndaki yarışmaya 14 kavun ve 12 karpuz üreticisi katıldı. Kavun karpuz yarışmasına değerlendirme, 1 hafta öncesinden üreticilerin tarla kontrolleri yapılarak başlandı. Bafra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisleri tarafından yapılan tarla değerlendirmelerinde bitki sıklığı, hastalık ve zararlı durumu, yabancı ot durumu, tarla büyüklüğü, damla sulama ve modern gübreleme sistemleri, karışık ekim ve genel görünüm gibi kriterler değerlendirilerek yarışmanın ilk ayağını oluşturan tarla puanları belirlendi. 5 kişilik jürinin yaptığı değerlendirme sonucu karpuz yarışmasında birinciliği 83 puanla Harız Köyü’nden İsmail Dursun kazanırken, ikinciliği 82 puanla Yeşilyazı köyünden Mehmet İbiş, üçüncülüğü ise 81 puanla Koruluk Köyü’nden Yahya Bıyık elde etti. Kavun yarışmasında ise 89.90 puanla Fener Köyü’nden Onur Keskin birinci, 89.09 puanla Yeşilyazı Köyü’nden Şaban İbiş ikinci, 88.54 puanla Koşu Köyü’nden Alibey Calp üçüncü oldu. Dereceye giren üreticilere Belediye Başkanı Zihni Şahin, Kaymakam Ali Katırcı ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven tarafından çeşitli ödüller verildi.
VEZİRKÖPRÜ KÜLTÜR SANAT DOĞA VE TURİZM FESTİVALİ
Samsun’un sembollerinden bir yeri Vezirköprü Kunduz Yaylası’ndayız.Vezirköprü Kunduz deyince de güreş olmadan, er meydanı olamadan Kunduz’un bir anlamı yok. Bu gün burada ata sporumuzun geliştirilmesi ve devam ettirilmesi adına bir organizasyonuna katıldık. Bu organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Bizim de siyaset alanında bir Kırkpınar’ımız var, er meydanımız var. Vezirköprü Kültür-Sanat-Doğa ve Turizm Festivali sürüyor.Kunduz Dağı Boğaz mevkisinde gerçekleştirilen etkinlikler, güreş müsabakalarıyla başladı. At üzerinde çeşitli gösterilerin yapıldığı festivalde ayrıca okçuluk gösterileri de sunuldu.
GELENEKSEL YAĞLI GÜREŞLERİ VE AT YARIŞLARI FESTİVALİ
BİR ASIRLIK GELENEK; Asarcık Yağlı Güreşleri ve Rahvan At Yarışları Festivali gerçekleşti. Festivale her yıl binlerce vatandaşın katıldığı Asarcık’ta panayır olarak bir asır önce başlayan festivalimizin ayrı bir havası vardır. Rahvan at yarışlarının en güzeli, güreşin en heyecanlısı Asarcık’ta yapılır. Bu nedenle organizasyona her yıl on binlerce kişi katılır. Hemen hemen her şehrimizde mutlaka bir futbol sahası vardır. Peki HİPODROM ya da ERMEYDANIolan kaç ilimiz var. Asarcık ilçemiz bu ender rastlanır tesisleriyle bize bu şansı vermektedir. Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Er Meydanı denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur. Pehlivan sözcüğü Farsça’dır. Burhan-ı Katı’ya göre asıl anlamı; yürekli, cesur (şeci), yiğit (dili) ise de, zabit, vali, iri vücutlu ve doğru sözlü kimseye de pehlivan denilir. Bu nedenle yerine göre çeşitli zamanlarda farklı anlamlarda kullanılmıştır. Selçuklular zamanında kahramanlık gösteren savaşçılara, üstün başarı kazanan atıcı, güreşçi, gürzcülere pehlivan denilse de, bu sıfat 16. yy. başlarında yalnız sporcular için kullanılmıştır. Pehlivan deyiminin bu anlamda kullanılışı Sultan II. Mahmut devrinin sonuna kadar sürmüştür.
Türkler, erkeği, kadını ve çocuğuyla güreş sever; ruhlarındaki savaşçı duyguların da etkisiyle güreşçiye saygı duyar ve pehlivanlara ayrıcalık tanırlar. Güreşçiye karşı duyulan sevgi ve saygı, pehlivanların güçlü kuvvetli, vücut yapısı ve adaleleri gelişmiş, sağlıklı görünümlü insanlar olmasından kaynaklanır. Pehlivanların kahraman, yiğit, doğru ve mert, ‘eline, beline ve diline sahip’ insanlar olduğu düşünülür.
Osmanlılar zamanında saray dışında yapılan güreş müsabakaları; panayırlarda, düğünlerde, bir hayır kurumu yararına veya bu işi meslek edinmiş kişilerin özel yer ve salonlarında yapılırdı. Ayrıca düğün ve Ramazan güreşleri adı altında düzenlenen etkinlikler de yapılmıştır.
HAMSİ FESTİVALİ
Yakakent ilçesinde düzenlenen Yakakent Hamsi Festivalinde, vatandaşlar 1 ton hamsi pişirdi. Türkiye`deki balığın yüzde 70`i Karadeniz de avlanıyor. Karadeniz`de de en fazla balığın avlandığı yer Yakakent olduğuna göre böyle bir festivalin Yakakent`e uygun olduğunu tanımlandı. Bu Hamsi festival sürekli olarak devam edecektir. . Amacımız, Hamsi festivalini geleneksel bir hale getirmektir. Hamsi festivalinin gündeme gelmesinin sebebi, her yıl Yakakent`te 100 binlerce ton balık çıktığı için festivali gündeme geldi.. Hamsi ve Balık kaynağı buradan temin edilen, değişik bölgelere de sevk ediliyor. Gümenez hamsisinin merkezinin Yakakent olduğunu hatırlatmak ve Yakakent`i kalkındırmak için hamsi festivalini organize ediliyor. Hamsi Yakakent ilçesiyle de özdeşleşmiştir. Yakakent ilçesinde yaşayan insanlarımızın yüzde 40`ıda balıkçılıkla geçiniyor. Mangalda hamsi pişiren vatandaşlar arasında hamsili yemek yarışması düzenlendi.