Psikolojik Danışmanı olmanın şartları hakkında gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz. Psikolojik Danışmanı nedir, nasıl olunur, maaşı ile ilgili tüm soruların cevabı sayfamızda derledik…
REHBER ÖĞRETMEN – PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Bireylerin gelişimlerini ve çevreye uyumlarını güçleştiren faktörlerin ortadan kaldırılması, gizilgüçlerini geliştirebilecekleri eğitim programları ve mesleklere yönelmesine yardımcı olma, koruyucu ruh sağlığı hizmeti verme, öğrenme sorunu yaşayanların teşhisi ve bunların durumlarına uygun eğitim yöntemleri konularında bilgi ve beceri sahibi kişidir.
Görevleri;
-Gözlem, olay kaydı (anekdot), dereceleme ölçekleri, otobiyografi, sosyometri tekniği, gibi öznel teknikler ile yetenek testleri, ilgi envanterleri, kişilik envanterleri gibi ölçme araçları kullanarak öğrencilerin, çeşitli özelliklerini tanımalarına yardımcı olmak,
-Psikolojik yardıma ihtiyacı olan öğrencileri belirleyerek bireysel ve grupla psikolojik danışma çalışmaları yapmak
-Öğrencilerin içinde bulunduğu meslek gelişim aşamasını dikkate alarak mesleki rehberlik çalışmaları yapmak
-Ailelere çocuk ve ergen psikolojisi, çocuk ve ergenlerle iletişim gibi konularda danışmalık hizmeti vermek
-Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri ilgili kurumlara havale etmektir.
Rehber öğretmen (Psikolojik danışman) programında okumak isteyen bir öğrencinin;
-Sosyal bilim ve sosyal yardım ilgisine sahip
-Düşüncelerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilen,
-İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, hoşgörülü ve sabırlı,
-İnsanların duygu ve düşüncelerini anlayabilen,dinlemeyi seven, başkalarını olduğu gibi kabul edebilen,
-Kendini geliştirme konusunda istekli ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.
Çalışma ortamları;
Psikolojik danışman, bireysel psikolojik danışma hizmetlerini büro ortamında , grup rehberliği çalışmalarını ise sınıf ortamında yürütür.
İş bulma İmkanları;
Psikolojik danışmanlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında, rehberlik araştırma merkezlerinde, özel eğitim kurumlarında, dershanelerde, halk eğitim merkezlerinde, mesleki eğitim merkezlerinde çalışabilirler. Özel danışmanlık merkezleri açabilir veya bu merkezlerde çalışabilirler. Ayrıca bu alanda eğitim görenler özel sektörde, insan kaynakları birimlerinde görev alabilmektedirler.
Eğitim imkanları;
Üniversitelerin eğitim fakültelerine bağlı olan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır. Bu bölüme öğrenci yerleştirilirken öğrenci seçme sınavında (ÖSS) dikkate alınan puan türü “eşit ağırlıklı (EA)” dır.