Pergamon Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (2014)
MÖ. 282-133 arasında Pergamon Krallığının başkenti olan Pergamon, İzmir ilinin Bergama ilçesinde bulunmaktadır. İlk yerleşimi MÖ. 6.-7. yüzyıllara kadar giden Helenistik Dünyanın en önemli kültür, mimarlık ve heykelcilik merkezlerinden biri haline bu antik kent Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi eseri de bünyesinde barındırır. Pergamon Antik Kenti Akropol Alanında ; Traianus Tapınağı, Büyük Tiyatro, Dionysus Tapınağı, Athena Kutsal Alanı, Zeus Tapınağı gibi eski Yunan eserleri mevcuttur. Ayrıca çevresindeki kültürel peyzaj ile birlikte Helenistik ve Roma dönemlerine ait pek çok istisnai örneği içerisinde barındırmasının yanında Osmanlı dönemi mimarisine ait de pek çok cami, han, hamam bulunmaktadır.
Pergamon ya da Bergama Çok Katmanlı Peyzaj Alanını kalıntılarını 1870’lerde Batı Anadolu’da demiryolu döşenmesinde çalışan Alman mühendis Carl Humann bulmuştur. Pergamon’da ilk araştırma ve kazı çalışmaları ise 1878’de başlanmış olup kazılar ve onarım çalışmaları günümüzde de sürmektedir.
2011’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Pergamon, 2014’te ise Unesco Dünya Mirası Listesine alınmıştır.