Özel Eğitim Öğretmenliği olmanın şartları hakkında gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz. Özel Eğitim Öğretmenliği nedir, nasıl olunur, maaşı ile ilgili tüm soruların cevabı sayfamızda derledik…
ÖZEL EĞİTİM BÖLÜMLERİ
1)ZİHİNSEL ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Zihin yetersizliği olan ilköğretim çağındak çocukları eğitmektedir. Zeka seviyesi bakımından çeşitli derecelerde normalin altında bulunan çocukları, kendi seviyelerinde üretken ve uyumlu kişiler yapmaktadır.
Eğitim:4 yıllık öğrenim süresince uygulamalı ve kuramsal bilgi ve becerilere sahip olmalarının yanı sıra, çevresinde ülkesinde ve dünyada olanlara yönelik duyarlı, çözüm üretebilen, eleştirel ve analitik düşünebilen bireyler yetiştirmeye yönelik bir eğitim verilmektedir.
Eğitimin Verildiği Başlıca Üniversieler:
-Marmara Üniversitesi
-Dokuz Eylül Üniversitesi
-Ankara Üniversitesi
-Gazi Üniversitesi
-Uludağ Üniversitesi
-İnönü Üniversitesi
-Sakarya Üniversitesi
-Karadeniz Teknik Üniversitesi
-Atatürk Üniversitesi
-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
2)İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Çalıştığı eğitim kurumunda işitme özürlü öğrencilere eğitim veren kişidir. İşaret dili, dudaktan okuma teknikleri öğretir. Çocuğa kişilik kazandırmak ve onu hayata hazırlamak için eğitim ve öğretim yöntemlerini sabırla, şefkatle çocuğun kişisel özelliklerini ve yeteneklerini dikkate alarak uygulamaktadır.
Eğitimi:4 yıllık eğitim süresince eğitime giriş, özel eğitime giriş, psikoloji, dil gelişimi ve iletişim, sağlık bilgisi ve ilk yardım, eğitim yönetimi, matematik, ses bilimi ve ses bilgisi, işitme engelli çocuklarda dil gelişimi, özel eğitimde yasa ve yönetmelikler ve ,işitme cihazlarının kullanımı vb. dersler uygulamalı olarak verilmektedir.
Eğitimin Verildiği Başlıca Üniversiteler:
-Anadolu Üniversitesi
-Karadeniz Teknik Üniversitesi
-On Dokuz Mayıs Üniversitesi
-Yakın Doğu Üniversitesi(KKTC)
3)GÖRME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Eğitim kurumlarında görme engelli öğrencilere eğitim vermektedir. Öğrencilere kabarma yazı ile okuma ve yazmayı öğretir. Eğitimin ve öğretimini üzerine aldığı çocukların davranışlarını gözlemler, yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler. Olumlu davranışlar kazandırıp, olumsuz davranışlara karşı önleyici tedbirler almak için rehberlik yapmaktadır.
Eğitimi:4 yıllık eğitim süresi boyunca çocuk gelişimi, güzel konuşma ,eğitim bilimine giriş, eğitim sosyolojisi, braille yazı öğretimi, görme engelliler resim ve model öğretimi, görme engelliler için özel eğitim yöntemleri vb. dersler verilmektedir. Eğitim sırasında okullarda uygulama yapılmaktadır.
Eğitimin Verildiği Başlıca Üniversiteler:Bu bölüm sadece Ankara Gazi Üniversitesinde vardır.
PSİKOLOJİ
Psikoloji insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilimsel bir biçimde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapmaktadır.
Eğitimi: Psikoloji programında temel felsefe, mantık, istatistik ve sosyoloji gibi temek konularda verilen dersler ile psikolojiye giriş, öğrenme psikolojisi, deneysel psikoloji, çağdaş psikoloji akımları, gelişim psikolojisi, fizyolojik psikoloji ve anormal davranış psikoloji gibi dersler verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuarda ve sahada sürdürülmektedir.
Eğitimin Verildiği Başlıca Üniversiteler:
-İstanbul Üniversitesi
-Ankara Üniversitesi
-Hacettepe Üniversitesi
-Ege Üniversitesi
-Uludağ Üniversitesi
-Abant İzzet Baysal Üniversitesi
PSİKOLOG
İnsan davranışlarını, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemler kullanarak inceleme ve bu davranışların nedenlerini ortaya çıkarma bilgi ve becerisine sahip kişidir..
Görevleri;
-Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Görevleri, uzmanlık alanlarına göre değişir.
– Klinik psikolog; ileri derecede uyum bozukluğu gösteren kimselerin davranışlarının nedenleri ve tedavi yöntemleri üzerinde çalışır.
– Gelişim psikoloğu; düşünme , öğrenme, duygu ve heyecan gibi psikolojik süreçlerin gelişimini araştırır.
– Endüstri psikoloğu; üretimi üretimi artırmak için, en uygun elemanların seçimi ve çalışma ortamında olumlu ilişkiler kurulması, tüketici isteklerinin saptanması konularında çalışırlar.
– Eğitim psikologları; okulda öğrenme süreci ve öğrencilerin başarısızlık nedenleri konularında çalışır.
– Bir psikolog, çalıştığı kurumun niteliğine göre, ilgilendiği bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular, bireylerle görüşme yapar, sorunları anlamaya ve çözüm bulunmasına yardımcı olmaya çalışır.
Psikoloji programında okumak isteyen bir öğrencinin;
-Normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması,
-Psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması,
-Soyut düşünebilen, yaratıcı
-Bilimsel meraka sahip,
-Aritmetik akıl yürütebilme, mantıksal bağlantılar kurabilme yeteneğine sahip,
-Düşünceleri söz ve yazı ile ifade edebilme yeteneğine sahip
-Başkalarını anlayabilen ve iyi iletişim kurabilen bir kimse olması beklenir.
Çalışma ortamları;
Psikologlar endüstri kuruluşları, şirketler, hastane ve okul gibi kapalı ortamlarda çalışırlar.
İş bulma İmkanları;
Psikologlar; hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvaları, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Endüstri alanındaki çalışma oranı bu alanlara göre daha düşüktür. Psikoloji mezunlarının doyurucu bir iş bulabilmesi için
psikolojinin belli bir dalında uzmanlaşması gerekmektedir. Bugün ülkemizde psikologlar SağlıkBakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologu olarak görev almaktadırlar. Psikoloji Bölümünü bitirenlerden “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı başarı ile tamamlayanlar öğretmelik yapabilirler.
Eğitim imkanları;
Mesleğin eğitimi; çeşitli üniversitelere bağlı “Edebiyat, Fen-Edebiyat” fakültelerinin “Psikoloji” bölümlerinde verilmektedir. Lisans eğitim süresi 4 yıldır. Psikoloji bölümüne girmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli Eşit Ağırlıklı puanı (EA) almak gerekir. Lisans eğitimlerini tamamlayanlar lisansüstü eğitim yaparak klinik ,deneysel psikoloji veya endüstri,danışmanlık, eğitim psikolojisi vb. alanlardan birinde uzmanlaşabilirler. Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda kariyer yapabilirler.