Orman alanlarının saptanması, korunması, işletilmesi, geliştirilmesi, planlı ağaç kesiminin sağlanması, orman zararlıları ve yangınları ile savaşılması, orman yararlılarının halka anlatılması gibi konularda hizmet veren kişidir. Orman mühendisleri orman alanlarının saptanmasında çalışır, orman alanı haritası yapar. Mevcut orman sahalarında verimliliği artırmak için incelemeler yapar. Yeşil alan olarak ayrılan yerleri, park ve bahçe yapmak için arazi ölçümü yapar, plan hazırlar. Toprağın cinsi ve yerin özelliğine göre dikilecek fidan ve çimin cinsi, miktarı ve fidan dağılımını saptar. Orman sahalarına uygun ağaç türlerini belirler ve tohumluk ağaçların budanmasını sağlar. Dikim yapılacak arazinin jeolojik durumuna göre ağaç dikim çukurları hazırlatır, fidanların, tekniğine uygun olarak dikilmesini gözlemler. Ağaç hastalıklarına ve orman yangınlarına karşı önlemler alır.
İyi bir orman mühendisi olabilmek için şekilleri zihinde canlandırma yeteneğine sahip olmak, bir işi planlayabilmek ve uygulamaya koyabilmek, uzak görüşlü olmak, açık havada çalışmaktan hoşlanmak, fen ve biyolojiye ilgi duymak gerekmektedir.
Orman mühendisleri Orman Bakanlığı ile Tarım Bakanlığına bağlı çeşitli birimlerde görev almaktadırlar. Çalışma alanları genelde kamu sektörüdür.
Orman mühendisi olabilmek için üniversitelerin orman fakültelerinin “Orman Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.