Orman ürünlerinin üretimi ve ticaretini konu alan işletmelerde, üretim planlamasından işletme finansmanına kadar geniş bir alanda mesleki bilgi ve deneyimini kullanan kişidir. Orman endüstri mühendisi, orman ürünlerinin satın alınmasında görev alır. Ürünlerin pazarlanması aşamasında görev alır. Araştırma ve geliştirme hizmetleriyle iş ve zaman etüdü çalışmalarını yürütür. Makinelerin bakım çalışma planını düzenler. İşletmenin verimlilik artışını sağlamak için gerekli çalışmaları yapar. Orman endüstri yatırımlarının planlanması, teknoloji ve yer seçimi, tesis kurma, işyeri düzenleme aşamalarında görev alır.
İyi bir orman endüstri mühendisi olabilmek için matematiksel kavramlarla düşünebilme yeteneğine ve mekanik yeteneğe sahip olmak, fen bilimlerine olduğu kadar ekonomi ve işletme gibi sosyal bilimlere de ilgi duymak, ayrıntıları algılayabilme gücüne sahip olmak gerekmektedir.
Orman endüstri mühendisleri orman ürünleri işleyen sanayi dallarında çalışmaktadırlar. Orman endüstri mühendislerinin çalışma alanları; Orman Ürünleri Sanayi (ORUS), Selüloz ve Kağıt Endüstrisi (SEKA), Orman Bakanlığı, özel sektöre ait yonga levha, kağıt, kereste, parke, kaplama ve kontrplak, lif levha gibi ürünleri üreten fabrikalardır. Ayrıca kendi işlerini kurarak mobilya üretimi, kereste üretimi gibi alanlara da yönelebilirler.
Orman endüstri mühendisi olabilmek için üniversitelerin orman fakültelerinin “Orman Endüstri Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.