Meteoroloji mühendisi, atmosferdeki hava hareketlerinin sonucunda doğada meydana gelen değişiklikleri en uygun ve kullanılabilir şekilde insanlığın hizmetine sunan kişidir. Meteoroloji mühendisi coğrafi alanlarda ısı, yağış, basınç, don ile ilgili meydana gelen değişimleri inceler, gözlem raporlarını yorumlar, buradaki bilgileri kodlar, telekomünikasyon devrelerine verir ( teleks, faks vb.). deniz meteoroloji istasyonlarında rüzgar ve dalga tahmini yapar. Hava meydanlarında yer gözlemleri yapar. Hava etüdü yaparak, havzaya gelebilecek yağış miktarını belirler. Bölgelerin ısı, yağış, basınç ve nem haritalarını hazırlar. Dünya iklim değişikliklerini inceler. Hava kirliliği ve duman kontrolü üzerinde çalışır.
İyi bir meteoroloji mühendisi olabilmek için matematiksel kavramlarla düşünebilme yeteneğine sahip olmak, açık havada çalışmaktan hoşlanmak, fen derslerine ilgi duymak, araştırıcı bir kişilik yapısına sahip olmak gerekmektedir.
Meteoroloji mühendisleri Devlet Meteoroloji İşleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Elektrik ve Etüt İşleri İdaresi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairelerinde, baraj ve gölet inşa eden özel şirketlerde, gözlem istasyonlarında çalışabilirler. Ancak özel sektörde çalışma alanları sınırlıdır. Meteoroloji mühendislerinin can, mal, çevre ve su kaynaklarını koruma ve geliştirmedeki rolü her geçen gün daha da artmaktadır.
Meteoroloji mühendisi olabilmek için üniversitelere bağlı çeşitli fakültelerin (2002 yılı itibariyle Türkiye’de bu alanda eğitim sadece İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde verilmektedir) “Meteoroloji mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.