Metalurji ve malzeme mühendisi, bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi, plastik, seramik gibi metal olmayan maddelerin elde edilmesi ve işlenmesi çalışmalarını yürüten kişidir. Metalurji ve malzeme mühendisi, maden cevherlerini çeşitli yöntemlerle temizler, cevherlerin yarı mamul durumuna getirilmesini sağlar. Sıvı cevherin istenilen şekilde ve biçimde kalıplara dökülmesi ve mekanik yöntemlerle şekillendirilmesini sağlar. Metal karışımlardan çeşitli alaşımlar elde edilmesi işlemlerini yürütür. Alaşımlar, katıksız metallerden daha hafif olmakla birlikte genellikle daha sağlam olup, ağır çalışma koşullarına ve yüksek sıcaklıklara daha dayanıklıdırlar.
İyi bir metalurji ve malzeme mühendisi olabilmek için, fen bilimlerindeki kavramlar arasında ilişki kurabilme ve düşünebilme, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine, dokunma keskinliği gibi duyusal yeteneklere sahip olmak, doğal bilimlere ilgi duymak, derinliğine araştırma ilgisine sahip olmak gerekmektedir.
Metalurji ve malzeme mühendisleri, demir – çelik, alüminyum ve döküm fabrikalarında, cam ve seramik fabrikalarında çalışırlar. Üretim aşamasında fabrika, tasarım aşamasında büro ortamında çalışırlar.
Metalurji ve malzeme mühendisi olabilmek için üniversitelerin mühendislik fakülteleri ile kimya – metalurji fakültelerinin “Metalurji ve Malzeme Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.