MALATYA
ULUSLAR ARASI KAYISI VE KÜLTÜR FESTİVALİ ( YERİ VE TARİHİ: Malatya/27-31 Temmuz)
Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali kapsamında gerçekleştirilen denemede, kayısı tatlısı 343 kilo 700 gram ile Guinness rekorlar kitabına girdi. Festivalin düzenlendiği Mişmiş Park Fuar Alanfndaki etkinlikte Guinnes Rekorlar Kitabfna Malatya’nın bir kez daha adını yazdıracak.Amaçlarımızın Malatya’yı Türkiye’ye ve dünyaya daha iyi tanıtmak olduğunu Malatya’nın stratejik ürünü olan kayısıyı dünyada daha fazla insana tattırabilrnek ve daha fazla ekonomik bir değer haline getirebilmektir. Bütün amacımız Malatya’nın hem kültürel değerlerini hem de ekonomik değerlerini dünyaya tanıtmaktır. Festivalin yapılış amacının başta Malatya kayısısını tanıtmak olduğunu belirtildi.. Temel hedeflerinin Malatya’yı bir sanayi şehrine bölgede ise bir cazibe merkezi haline getirmek olduğunu belirtti.Kayısıyı mutlaka bu festivallerde tanıtmalıyız, ne kadar tanıtabilirsek kayısıdan ne kadar bahsettirebilirsek festivalin bir o kadar başarıya ulaşacağına inanıyorum. Sonuçlar açıklandığında rekoru kırmış olacaklarını temel amaçlarının Malatya için çok önemli olan ve eşi benzeri olayan kayısıyı tüm dünyaya tanıtmak olduğunu amaçlandı.
YEŞİL YURT KİRAZ-KÜLTÜR VE SPOR ŞENLİĞİ (YERİ VE TARİHİ: Yeşilyurt/23-24 Haziran)
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bu yıl düzenlenecek olan Kiraz, Kültür ve Spor Şenliği nedeniyle basın açıklaması yapılarak, şenliğin iyi organize edilmesine, ilçenin ve dalbastı kirazının daha iyi tanıtılmasına çalışılacağı belirtildi. Kiraz, Kültür ve Spor Şenliği hakkında bilgi aktardılar.Geçen yıllara göre daha görkemli geçeceğini beklediklerini söyleyerek, en verimli şekilde ilçeyi daha fazla tanıtmak için çaba göstereceklerini belirtildi.Umarım ki, Malatyamızın akciğerleri konumunda olan ilçemizi, ilçe dışına tanıtmış oluruz.Bin 400 davetiyeyi il dışına kargoyla gönderdiklerini hatırlatarak, 23-24 Haziran günleri düzenlenecek olan şenlikler çerçevesinde, ilk gün saat 11.00’de açılış yapılarak kiraz ve yöresel yemek yarışması, akşam ise sanatçıların konser vereceğini bildirildi. 24 Haziran Pazar günü, sünnet ve resmi nikah töreni, mevlid, karakucak güreşleri, İrfan Aydın futbol turnuvası ödül töreni ve tesislerin açılış töreninin gerçekleştirileceğini aktarıldı. sanatçıların konser vereceğini ifade etti. Şenlikleri düzenlemekteki amaçlarının ilçenin meşhur dalbastı kirazını daha fazla tanıtmak, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi olduğuna parmak basan Yeşilyurt dışında olan Yeşilyurtlular, şenlik vesilesiyle ilçeye gelip hem akraba ziyaretlerinde bulunuyor, hem de şenliklere katılmış oldular.
ULUSLARLARARASI ARGUVAN TÜRKÜ FESTİVALİ (YERİ VE TARİHİ:Arguvan/30-31 Temmuz)
Malatya’nın Arguvan İlçesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Türkü Festivali tarihi açıklandı.
Türkü Festivali, her geçen gün, Malatya ve Türkiye’yi dünyaya tanıtma konusunda hızla ilerliyor. Malatya için yeni bir marka oluşturdukları için emeği geçenlere teşekkür ederim.
Malatya’nın Arguvan İlçesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Türkü Festivali tarihinin 25-26 Temmuz 2015 olarak açıkladı. Düzenlenecek olan Uluslar arası Türkü Festivali’nin daha iyi geçmesi için şimdiden çalışma başlattıklarını söyleyen Kızıldaş, geçen yıllar da düzenlenen Uluslar arası Türkü Festivali’ne bir kez 5 bin TL Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek aldıklarını, başka da destek almadıklarını söyledi.Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslar arası Türkü Festivali’nin iyi organize edilmesi için çaba göstereceklerini bildirip, şimdiye kadar festivale katılan yazar ve sanatçılara bir bedel ödemediklerini ve“Onlar bizim misafirimiz, en iyi şekilde ağırladık ve ağırlamaya devam edecek.
HEKİMHAN CEVİZ, MADEN VE KÜLTÜR FESTİVALİ (YERİ VE TARİHİ: Hekimhan/01-02 Ağustos)
“Hekimhan Ceviz, Maden ve Kültür Festivali’nin bu yıl 1-2 Ağustos 2015″ tarihlerinde gerçekleştirilecek ve Ekim ayı içinde de “Hekimhan Ceviz Şenliği” yapılacak.Festival programımızda sahne alacak sanatçılar Hüseyin Ali Şirin, Şehriban, Kubilay Tatar, Onur Mutlu, Derdiyok Ali, Cankat Erdoğan ve EGE Her yıl daha geniş katılımlarla gerçekleşen Hekimhan Ceviz, Maden ve Kültür Festivali ile birlikte Hekimhan önemli bir turizm girdisine sahip olacaktır. Ancak daha önemlisi bu tür etkinlikler ile Hekimhanlı hemşerilerimiz kısa bir sürede olsa bir araya geliyorlar ve birlikteliğin hazzını yaşıyorlar. Hem memleket hem de eş dost hasreti gideriyorlar.Sonuç olarak Festivaller barışa, dostluğa kardeşliğe, kültüre, ekonomik ve toplumsal gelişmeye önemli katkılar sağlarlar. Hekimhan’ımızın daha çok gelişmesi, tarihi ve coğrafi tanıtımının yapılmasının yanı sıra sosyal yaşama sağladığı önemli katkılar nedeniyle tertiplenen bu organizasyonun daha geniş katılımlı olması ve daha büyük yararlar sağlaması temennisiyle, Hekimhan Ceviz, Maden ve Kültür Festivali ilçemize ve insanımıza hayırlı olsun. Festival programı tertip komitesi tarafından en kısa zaman içinde halkımıza duyurulacak.
DARENDE ZENGİBAR KARAKUCAK GÜREŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ (YERİ VE TARİHİ Darande/Ağustos)
Malatya’nın Darende tarafından geleneksel olarak düzenlenen Darende Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali Hükümet Konağı önünde düzenlenen açılış programı ile başlar.Festival programı içerisinde trap atışları, mahalli yemek yarışmaları yapılmaktadır. Festival gecelerinde ülkemizin yetiştirmiş olduğu sanatçılar, katılımcılara unutulmaz dakikalar yaşatır. Festivalin son gününde; cesaret, güç, mertlik, dürüstlük, çeviklik, beceri gibi özellikleri bünyesinde barındıran ve Türk karakterine çok uygun bir spor dalı olması nedeniyle; atalarımızdan günümüze kadar tüm Türk toplumlarında sevilmiş ve önemsenmiş olan Güreş müsabakaları yapılmaktadır.Festival Ağustos ayında düzenlenmektedir.
ARAPGİR BAĞBOZUMU ŞENLİKLERİ (YERİ VE TARİHİ:Arapgir/9-10 Eylül)
Malatya-Arapgir’de 1970 yılından bu yana düzenlenmekte olan Bağbozumu Şenlikleri, belli yıllarda bazı aksaklıklar nedeniyle yapılamamış olsa da son yıllarda sürekli olarak düzenlenmektedir.
Arapgir’de yetişen siyah üzümün tanıtımının yapıldığı Bağbozumu şenlikleri, her yıl Eylül ayının ikinci Cumaya denk gelen gününde başlar.Halkın kaynaştığı, ilçenin canlılık kazandığı ve kültürel değerlerin gözler önüne serildiği Arapgir Bağbozumu Şenlikleri’nde ilk olarak açılış töreni, ardından gezi turu başlıyor. Gezide bölgenin tarihi ve turistik değerleri ziyaret ediliyor. Sonrasında ise çeşitli yarışmalar da yapılıyor. Uzman kişilerden oluşan jüri üyeleri üzüm teşvik yarışmasında en iyi üzüm seçiliyor. Gece konserleriyle de halk doyasıya eğleniyor. Renkli sahnelere ev sahipliği yapan Arapgir Bağbozumu Şenlikleri, Eylül ayında Malatya’da olacaklar için kesinlikle kaçırılmayacak bir etkinlik.
DOĞANŞEHİR ELMA VE KÜLTÜR ŞENLİĞİ(YERİ VE TARİHİ:Doğanşehir/02 – Ekim)
“Elma ve Kültür Festivali” kapsamında, en iyi elma ve en iyi elma yiyen yarışmaları düzenlendi İlçede 2010 yılında 127 bin 521 dekarlık tarımsal alan üzerinde 3 bin 270 çiftçinin ziraatla uğraştığını söyledi. Çiftçilerden bin 200’ünün elma üretimi yaptığını belirten Baran, ilçede 14 bin 750 dekar alanda, 400 bin ağaçtan 25 bin ton elma üretildiğini ifade etti. Doğanşehir’in iklim şartları, rakımı, toprak kalitesi ve sulama suyu bolluğu ile her türlü meyve ve sebzenin kaliteli bir şekilde yetiştirilebildiği ve Malatya‘da elması ön plana çıkan bir ilçe olduğunu vurgulayan Baran, “İl Özel İdare destekli olarak başlatılan İyi Tarım Uygulaması kapsamında, 22 çiftçimize 500 dekar alanda 13 bin ağaç dağıtılmış, bu ağaçlardan yaklaşık 2 bin ton elma üretimi gerçekleştirilmiştir” dedi. Belediye Başkanı İbrahim Karaman da Doğanşehir‘in elmasını ulusal alanda tanıtabilmek amacıyla bu festivalin düzenlendiğini belirterek, “Bu festival sadece elma festivali değildir. Bu festival bizleri ortak paydada buluşturan, kaynaştıran, hemşehrilik bağıdır. Her yıl insanlarımızı ilçemizde buluşturacağız. Birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlayacağız” diye konuştu. Konuşmaların ardından festival kapsamında, “en iyi elma yarışması”, “en iyi elma yiyen yarışması”, “elma yakışıklısı” ile “elma güzeli” yarışması düzenlendi. En İyi elma yarışmasında golden ve starking dalında toplam 64 üretici yarışmaya katıldı. En iyi elma yeme yarışmasında da 7 kişi yarıştı.
MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ(YERİ VE TARİHİ:Malatya/ Ekim)
Malatya; sırasıyla Hitit, Asur, Urartu, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerini yaşamış. Binlerce yıllık tarihiyle dünyanın en eski sarayı ve kral mezarına ev sahipliği yapmış. Malatya, uluslararası bir sinema festivaline ev sahipliği yapıyor. Malatya Uluslararası Film Festivali (MUFF) Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile gerçekleştiriliyor.Festival, hem Malatya’ya, hem de Türkiye’ye yarışma heyecanının yanı sıra, etkinlikleriyle de sinema dolu bir hafta yaşatıyor. Film gösterimleri, sinema kursları, atölyeler, sergiler, panel ve söyleşilerle dolu.