Hava ile etkileşim halinde bulunan her çeşit hava taşıtı (uçak, helikopter, roket vb.) ile silah sistemlerine ait mermi gibi yapıların projelerini çizen, bunların imal edilmesi, bakım – onarımı ve çalıştırılması konularında çalışan kişidir. Uçak mühendisi yapımı düşünülen hava taşıtının tasarımını yapar, ön projelerini hazırlar. Üretim yöntemleri arasından seçim yaparak gerekli modelleri hazırlar, deneyler yapar. Teknisyenlerin başında kontrolör görevi ile formen olarak çalışır. Üretim planlaması yapar. Yapım sonrası uçuş denemelerini planlar, uçuş denemelerinde bizzat bulunarak taşıtın gerçek performansını saptar. Hatalı veya yanlış kullanılan parça varsa, bunların tespit edilmesi ve düzeltilmesi çalışmalarını yürütür.
Uçak mühendislerinin üst düzeyde genel yeteneğe, matematik ve fen bilimlerindeki kavram ve ilkelerle düşünebilme ve problem çözebilme yeteneğine, çizim yeteneğine sahip olmaları, fen konularına ilgi duymaları, deneme uçuşlarına katkıda bulunmalarına engel olacak bedensel bir rahatsızlıklarının olmaması, araştırmacı bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir.
Havacılık ve uçak mühendisleri Türk Hava Yolları Anonim Şirketinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Türkiye Uçak Sanayi Anonim Şirketinde ve özel havayolu şirketlerinde çalışabilirler.
Havacılık ve uçak mühendisi olabilmek için üniversitelerin mühendislik fakülteleri, uçak ve uzay bilimleri fakültelerinin “Havacılık Mühendisliği”, “Uçak Mühendisliği” bölümlerinin birinden mezun olmak gerekmektedir.