Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin elde edilmesinden başlayarak, ürünün kullanımına kadarki aşamalarda görev alan, gıdanın besin değeri ve güvenilirliliğinin korunmasından sorumlu olan, insanların sağlıklı yaşam ve beslenmesini üstlenen teknik kişidir. Gıda mühendisleri, hayvansal ve bitkisel gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, gıda kaynaklarının korunması, atıklardan yeni besinlerin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılmasını sağlar. Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapar. Hammaddelerin korunması, atık maddelerden yararlanılması ile ilgili çalışmalar yapar. Üretim teknikleri konusunda araştırmalar yapar, üretimde ortaya çıkacak teknik sorunları gidererek üretimin devam etmesini sağlar ve tüm bu aşamalarda denetim ve kalite kontrolü yapar.
Hızla gelişen gıda bilimi ve gıda işletme tekniklerinin izlenmesi, bu bilgilerin ülke gerçeklerine uygun biçimde yorumlanarak düzenlenmesinin yanı sıra, kendine özgü tekniklerin geliştirilmesine yarayacak bilgilerin üretilmesi ve yayılması da gıda mühendislerinin görevleri arasındadır.
İyi bir gıda mühendisi olabilmek için, fen bilimlerine ilgi duymak, temiz ve titiz çalışma alışkanlığında olmak, fen bilimlerindeki kavram ve ilkelerle düşünebilme, problem çözebilme ve ayrıntıları algılama gücüne sahip olmak gerekmektedir.
Gıda mühendisleri kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışabilirler. Özel sektörde ise, gıda ile ilgili işletmelerde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite kontrol mühendisi olarak görev alabilirler.
Gıda mühendisi olabilmek için üniversitelerin mühendislik fakülteleri, mühendislik – mimarlık fakülteleri, kimya – metalurji fakülteleri ile ziraat fakültelerinin “Gıda Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.