Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtlarının ve gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması ile tersane yönetimi işletmeciliği alanında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.
Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtları ile denizle ilgili diğer yapıları (dubalar, petrol platformu vb.) tasarlar, üretimi ve işletilmesi ile ilgili işlemleri planlar ve yürütür. Sipariş edilen gemilerin deniz, göl veya akarsularda seyreden araçların iç kısımlarını tasarlar, boyutlarını belirler, su altı koşullarını ve malzemenin niteliğini dikkate alarak dayanıklılık hesapları yapar.
Gemi inşaatı mühendisi olabilmek için, üst düzeyde akademik yeteneğe, matematik ve fen bilimlerindeki kavramlar arasında ilişki kurabilme ve düşünebilme yeteneğine sahip olmak, şekil – uzay ilişkilerini görebilmek, fizik ve matematiğe ilgi duymak ve bu alanlarda başarılı olmak gerekmektedir.
Gemi inşaatı mühendisleri, kamu kurumlarından olan Türkiye Gemi Sanayii A.Ş.’ye bağlı tersanelerde, özel sektöre ait tersanelerde, yurdumuzun sahil kesimine dağılmış değişik kapasitelerde hizmet veren tekne ve yat üreten tersanelerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tersanelerde, gemi söküm tesislerinde, gemi sigorta acentelerinde, DPT ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı liman ve işletmelerde, ayrıca mühendislik bürolarında görev yapabilmektedirler.
Gemi inşaatı mühendisi olabilmek için üniversitelerin çeşitli fakültelerinin “Gemi İnşaat Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.