Doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen, fizik bilimi bulgularını teknolojiye uygulayan kişidir. Günlük yaşamda kullanılan transistör, laser, teleskop gibi aygıtlar fizik bilimcileri tarafından geliştirilmiştir. Uydular, uçaklar, bilgisayar yapıları gibi çağımızın en gelişmiş teknolojik sistemleri başka bilim dallarının katkıları olsa da büyük ölçüde fizik mühendislerinin ürünleridir.
Fizik mühendisleri demir, çelik, bakır, krom gibi endüstriyel hammadde üreten tesislerde, fiziksel metotlarla çabuk ve hassas kalite kontrolü yapar, endüstriyel hammadde üretiminde, özellikle ilaç endüstrisinde moleküler düzeyde geliştirme çalışmaları yapar. Nükleer güç santrallerinde araştırma, işletim, denetim işlerini yürütür ve radyasyon emniyetini sağlar. Televizyon tüpü üretim tesislerinde vakum, elektrot montajı ve kalite kontrolü yapar. Tüm bunların dışında, akademik çalışmalarda bulunur, örneğin üniversite laboratuarlarında araştırma – geliştirme çalışmaları yapabilir.
İyi bir fizik mühendisi olabilmek için üst düzeyde genel yeteneğe, fen bilimlerindeki kavramlar arasında ilişki kurabilme ve düşünebilme gücüne, şekilleri zihinde canlandırabilme yeteneğine sahip olmak, sabırlı ve iyi bir gözlemci olmak gerekmektedir.
Fizik mühendisleri, modern teknolojiyi kullanan kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde, kalite kontrol birimlerinde, radyasyon ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde, enerji santrallerinde, savunma sanayiinde, sanayi kuruluşlarında, araştırma–geliştirme birim ve laboratuarlarında çalışırlar. Çalışırken birince derecede nesnelerle ilgilidirler.
Fizik mühendisi olabilmek için; üniversitelerin mühendislik fakülteleri, fen fakülteleri, fen – edebiyat fakültelerinin “Fizik Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.