Çağdaş üretim teknikleri artık, kurum içi görsel düzenlemelerden, kullanılan araç – gerecin tasarımına, yerleşim alanlarının kullanım biçimine dek her şeyi yeniden gözden geçirip planlayan ve adına “Ergonomi” denen yeni bir bilim dalının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Özellikle ülkemizde pek fazla bir geçmişe sahip olmayan ergonomi bilim dalı, dünyadaki gelişimine paralel olarak Türkiye’de de bir mühendislik alanı olmaya başlayacaktır. Zira, klasik olarak ergonomi bilim dalının işyerlerini sadece düzenleyen bir bilim olduğu anlayışı giderek yerini, çalışanların verimini ve kapasitelerini artırmayı amaçlayan çağdaş bir anlayışa terk etmektedir.
Ergonomi mühendisinin asli görevi, çalışanların verimini artırmak için ergonomik ortamı daha da geliştirmektir. Çalışma yerinin tasarımı ideal ölçülerde olsa da, zaman zaman iş veriminde görülen düşüşleri ortadan kaldırmaya yönelik çözümler üretmek gerekmektedir. Bu itibarla, işletmelerdeki iş alış ve çalışma sistemleri ne kadar iyi planlanırsa planlansın, ergonomi mühendisinin yaratıcı düzenlemeleri esas alınmalıdır.
İyi bir ergonomi mühendisinin sorunlara pratik çözümler üretebilmesi, yaratıcı ve dinamik olması ve insan ilişkilerinde başarılı olması gerekmektedir.
Ergonomi mühendisi olabilmek için Ergonomi, Endüstri Mühendisliği veya İşletme Mühendisliği formasyonuna sahip olmak gerekmektedir.
Ergonomi mühendisleri, finans kurumlarında ve endüstri kuruluşlarında çalışırlar.