Elektronik mühendisliği elektrik mühendisliğinin en son gelişen dalıdır. Radar, radyo ve televizyon gibi çok çeşitli elektronik araçların ya da makinelerin denetiminde kullanılan diyot lambalar, katot, ışınlı lambalar, fotoseller ve transistörler gibi elektronik donanımların tasarımı, geliştirilmesi ve kullanılması elektronik mühendisliğinin kapsamındadır. Elektronik mühendisi, elektronik sistemlerin ve cihazların tasarımı, bağlantılarının yapılması, sağlıklı çalıştırılması ve geliştirilmesinde görev yapar, iletişim araçlarını tasarlar, TV aktarıcı sistemleri, TV ve radyo vericilerinin yapılmasında çalışır, tıpta tanı ve tedavi cihazlarının üretimini planlar, çeşitli deniz, hava ve kara silah sistemleri için elektronik ateşleme birimlerini tasarlar ve üretir, üretim aşamasında kalite kontrol yapar, konusu ile ilgili projeleri çizer. Görüldüğü gibi elektronik mühendisleri pek çok alanla ilgilenebilirler. Dolayısıyla bunlardan birinde uzmanlaşmaları mümkündür.
İyi bir elektronik mühendisi olabilmek için yüksek düzeyde genel ve sayısal yeteneğe, matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözme yeteneğine, fen bilimlerindeki kavramlar arasında ilişki kurarak düşünebilme yeteneğine, mekanik yeteneğe sahip olmak, el ve parmak becerisi bulunmak, matematiğe ve fen bilimlerine ilgi duymak gerekmektedir.
Elektronik mühendisleri bürolarda, fabrikalarda, endüstriyel tesislerde, araştırma – geliştirme laboratuarlarında çalışırlar. Ayrıca Türk Telekom, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN), Türk Hava Yolları gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini de kurabilirler. Çalışırken birinci derecede nesneler ve verilerle ilgilidirler
Elektronik mühendisi olabilmek için üniversitelerin mühendislik fakülteleri, fen fakülteleri veya elektrik – elektronik fakültelerinin “Elektrik – Elektronik Mühendisliği”, “Elektronik Mühendisliği”, “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” bölümlerinin birinden mezun olmak gerekmektedir.