Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması elektrik mühendislerinin ilgi alanına girer. Elektrik enerjisi hemen her alanda kullanıldığından, elektrik mühendisleri pek çok alanda görev yaparlar. Elektrik mühendisi elektriğin üretildiği noktalardan, tüketildiği noktaya kadar her türlü teçhizatın, elektrik üreten cihazların, elektrik dağıtımında kullanılan her türlü aracın (elektrik direkleri, kablolar vb.) üretiminde gerekli hesaplamaları ve kalite kontrollerini yapar. Üretilen enerjinin kablolar, direkler ve çeşitli şekillerde dağıtımını sağlar. Bu enerjiyi üreten termik ve hidroelektrik santrallerin yapımını, çalıştırılmasını ve bakımını planlar ve denetler. Elektrik; buhar, su türbinleri, bazı durumlarda da dizel motorları ya da gaz türbinleriyle çalıştırılan üreteçlerle (jeneratörlerle) üretilir. Buhar türbinleri için gerekli olan buhar; kömür ya da fuel – oil yakılarak veya nükleer reaktörden geçirilen sıcak gazların yardımıyla elde edilebilir.
Elektrik motorları kolayca harekete geçirilebilir, sessiz çalışır ve duman çıkarmaz. Motor için gerekli olan elektrik enerjisi, uzaktaki bir santralden kabloların yardımıyla taşınabilir. Enerji tesislerindeki elektrik makinelerinin, enerji dağıtım sistemlerinde kullanılan donanımların ve büyük elektrik motorlarının işletilmesi ve bakımını üstlenen elektrik mühendislerine genellikle yüksek akım mühendisi denir.
İyi bir elektrik mühendisi olabilmek için yüksek düzeyde genel ve sayısal yeteneğe, fen bilimlerindeki kavram ve ilkelerle düşünebilme yeteneğine, mekanik yeteneğe, soyut düşünebilme gücüne sahip olmak, matematik ve fen derslerine karşı ilgi duymak gerekmektedir.
Elektrik mühendisleri proje, planlama ve danışma hizmetlerini yürütmek için bürolarda, araştırma ve geliştirme faaliyetleri için laboratuarlarda ve fabrika, şantiye gibi tozlu ve gürültülü ortamlarda çalışırlar. Kamu ve özel sektörde iş bulabildikleri gibi, kendi işyerlerini de açabilirler. Kamu sektöründe en yoğun çalıştıkları Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türk Telekom, İller Bankası, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ve Türk Hava Yolları’dır. Elektrik mühendisi, çalışırken nesnelerle ve verilerle ilgilidir.
Elektrik mühendisi olabilmek için, üniversitelerin mühendislik fakülteleri, mühendislik – mimarlık fakülteleri veya elektrik – elektronik fakültelerinin “Elektrik – Elektronik Mühendisliği” veya “Elektrik Mühendisliği” bölümlerinin birinden mezun olmak gerekmektedir.