EBE
Ebelik mesleği eski tarihlerden bu yana doğumun, üremenin olduğu her toplumda olan ve hatta bazı toplumlarda kutsal kabul edilen bir meslektir. Gebeliğin teşhisinden, normal doğumun oluşmasına, anne çocuk bakım ve sağlığından bebek bakım ve sağlığına kadar geniş bir yelpazede hizmet veren bir sağlık mesleği olan ebelik ülkemizde de halen yaygındır.
Ebe nasıl olunur? sorusunun cevabına gelecek olursak ilk önce bir ebenin taşıması gereken özelliklerden başlayabiliriz:
– En başta bayanlara açık bir meslektir. Bazı batı ülkelerinde erkeklerinde ebe olması mümkünken ülkemizde erkekler ebe olamıyorlar. Bunun sebebi bazı örfi nedenlere dayanmaktadır.
– Ebe olacak kişiler kan görmeye alışkın olmalı ve doğum anlarını kaldırabilmelidirler.
– Sorumluluk duygusu güçlü ve yardımsever olmalıdırlar.
Bu özelliklerden başka ebe olmanın prosedürel kısmına geçebiliriz.
– Eskiden çırak usta ilişkisi ile yetişen alaylı ebelerin yerini artık okullu ebeler almıştır. Bunlardan ilki ilkokul mezunu kızların köy ebesi okullarında üç yıl süren bir eğitimle birlikte aldıkları ebelik unvanıdır. Bu ebeler köylerde görev yaparlar. Altı yıl çalıştıktan sonra doğum kliniklerinde gördükleri stajla birlikte şehirlerde de çalışabilmektedirler. Tabi şehirleşmenin hızla arttığı ülkemizde köy ebelerinin sayısı da azalmaktadır.
– Ebe olmak için ikinci yol ise 2 yılık Ebelik yüksekokullarıdır. Yeni açılan üniversitelerde dahil olmak üzere birçok üniversitede bulunan bu bölüm girmesi kolay ve kısa sürede mesleğe atılabileceğiniz bir yoldur.
– Üçüncüsü ve en geçerli yol ise dört yıllık ebelik bölümleridir. Türkiye’de vakıflarla birlikte 38 üniversitede bulunan ebelik bölümünde temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur.
Üniversitede ki ebelik bölümlerinden mezun olan adaylar KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)’nin B grubu bölümüne girip aldıkları puana göre atama isteyebilirler. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu başta olmak üzere özel sektör ebe ihtiyacını bu okullardan karşılamaktadırlar.