DÜNYA GÜNÜ
Dünya tehditlerinin artmasıyla birlikte, gönüllü çalışmalar, bağışlar veya siyasi lobiler yoluyla korunmasına yönelik küresel girişimler de artmaktadır.
İnsan faaliyetlerinin neden olduğu bir sorun olarak Dünya, tehlikede. Ozon tabakası azalıyor, ekosistemler kayboluyor, insanlar açlık ve susuzluktan ölüyor. Tehdit altındaki türler hızla yok oluyor, su ve hava kirliliği artıyor ve hava sistemleri aşırıya itiliyor.
Gerçekten korkutucu bir tablo, ancak neyse ki hepimizin bir şeyler yapabileceği bir durum! Dünya’yı korumak ve korumak için ilk küresel girişimlerden biri olan Dünya Günü, küresel ölçekte olumlu değişim için çaba gösteren yıllık bir etkinlik haline gelmiştir. Dünya genelinde bireyleri, toplulukları, işletmeleri ve hükümetleri harekete geçirerek, gezegeni korumaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Dünya Günü’nün Tarihi
Dünya Günü’nün tarihi, dünyanın en büyük çevre hareketi ve hemen hemen 200 ülkede her yıl 1 milyardan fazla insan ve 75.000’den fazla ortak tarafından kutlanan en yaygın seküler etkinlik olması nedeniyle, tarihi boyunca güçlenerek devam etmiştir.
Kurucu Gaylord Nelson, eski bir ABD senatörü, 1969’da Kaliforniya’nın Santa Barbara kentindeki petrol sızıntısına tanıklık ettikten sonra bu fikri düşündü. Öğrenci karşıtı savaş hareketinin dinamizminden esinlenen Nelson, hava ve su kirliliği konularına enerjinin kaydırılmasının zorunlu olduğuna inandı.
Başlangıçta bir kampüs öğretim etkinliği olarak tasarlanan Senatör Nelson, genç aktivist Denis Hayes’i ilk Dünya Günü’nü organize etmeye yardımcı olması için görevlendirdi ve çift, akademik yılın nerede olduğuna bağlı olarak 22 Nisan’ı seçti, böylece maksimum sayıda öğrenci etkinliğe katılabilirdi.
Nelson, Hayes ve ekibi, milli medyaya mesajı yaymayı ve ABD genelinde etkinlikleri tanıtmayı başardı. İlk Dünya Günü, 20 milyon Amerikalının sokaklara çıkarak kutlama yaptığı muazzam bir başarıydı. Hedefleri için destek verdiler ve daha önce ayrı ayrı çevresel konulara odaklanan gruplar, ortak değerleri nedeniyle o gün bir araya geldiler.
İlk Dünya Günü, çevre korumasını politik gündeme taşıyarak değişimi sağlamaya yardımcı oldu. Aynı yıl, ABD Çevre Koruma Ajansı kuruldu ve kısa bir süre sonra Temiz Hava, Temiz Su ve Tehlike Altındaki Türler Yasaları da dahil olmak üzere çeşitli yasalar çıkarıldı.
Dünya Günü’nün 1990’da küresel hale gelmesi, 140’tan fazla ülkede 200 milyon kişiye mesajın yayılmasını sağladı. Bin yılın gelmesiyle birlikte, 180’den fazla ülkeye ulaştı ve dünya genelinde yüz milyonlarca katılımcıyı içeriyordu. Ve tabii ki, 2020 yılı Dünya Günü’nün 50. yıldönümünü işaret etti.
2016 Dünya Günü, Birleşmiş Milletler’in Paris Anlaşması’nın kabul edilmesine öncülük etmesi açısından özellikle özel bir yıldı. 175 ülke tarafından imzalanan bu uluslararası antlaşma, iklim acil durumla mücadele için yasal olarak bağlayıcı hedefler belirledi ve mümkün olan en fazla sayıda ülkenin emisyonları azaltmak ve küresel ısınmayı önlemek için birlikte çalıştığından emin oldu.
Bir eylem günü olarak, Dünya Günü, çevreciliği, angajmanı, aktivizmi, eğitimi, politika değişikliklerini ve barışçıl protestoları teşvik etmeyi amaçlar. Yıllar boyunca iklim değişikliği, ağaçlar, temiz su ve çocuklar için sağlıklı bir çevre gibi çeşitli konulara odaklanmıştır ve birçok organizasyon ve mekan, çevreye bakımın önemini sergileyen etkinliklere ev sahipliği yapar.
Bu önemli gün, insanların yaşadıkları yerlerdeki yerler ve ekosistemler üzerindeki davranışlarının sonuçları hakkında insanları öğretir. Ve sadece çevre üzerindeki zararlı etkilerle ilgili değil, aynı zamanda insanların sağlığı, gıda ve suya erişimi, güvenliği ve geçim kaynakları üzerindeki etkileriyle de ilgilidir. Katılmak için, insanlar daha fazla geri dönüştürme yapmak, yenilenebilir yakıt kullanmak ve suyu korumak gibi bilinçli değişiklikler yapmayı seçerler.
Dünya Günü’nü kutlamak için katılabileceğiniz birçok etkinlik var, dünya çapında hatta uzayda bile!Resmi tatiller web sitesi, dünyanın her yerinde kutlamak için tasarlanmış etkinlikleri bulmanıza ve paylaşmanıza olanak tanır. Sunumlar, film gösterimleri, temizlik ve koruma çabaları gibi etkinliklere katılarak Dünya Günü’nü kutlayanlar, yerel etkinliklere veya dünyanın diğer ucundakilere bile katılabilirler! NASA da örneğin, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan etkinlik düzenleyerek dünyamızın güzel görüntülerini canlı olarak yayınlayabilir.
Dünya Günü’nü kutlamanın başka harika bir yolu, davranışlarınızın çevreye olan etkisini ve ekosistemlerin korunmasının hayatta kalma açısından neden önemli olduğunu öğrenmektir. Bizlere kıymetli gezegenimiz ve onu korumada oynayabileceğimiz rol hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacak çok çeşitli çevrimiçi kaynaklar – makaleler, testler, belgeseller ve daha birçok şey – bulunmaktadır.
Eğer kendinizi hazır hissediyorsanız, Dünya günü resmi websitesi veya Greenpeace, Rainforest Alliance veya Union of Concerned Scientists gibi diğer çevre kuruluşlarına bağış yaparak destek olabilirsiniz. Destekleriniz, hükümetleri ve işletmeleri daha çevre dostu politikalara yönlendirmek, ormansızlaşma ve fosil yakıt madenciliği gibi zararlı uygulamaları önlemek ve iklim değişikliğinin etkilerine en savunmasız olan toplulukları korumak gibi bir dizi kampanya ve projeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, yerel çevre gruplarına gönüllü olabilir ve yaşadığınız yerde gerçek bir fark yaratabilirsiniz.
En önemlisi, bu etkinlik sadece bir günle sınırlı kalmamalı, düzenli bir alışkanlık haline getirilmelidir! Hayat tarzımızda yapacağımız en basit değişiklik bile gerçek bir fark yaratabilir. Çevre dostu bir arama motoru kullanmaya geçin, plastik ambalajlı sebze ve meyve yerine alternatifleri tercih edin ve ısınmak için kalorifer yerine ekstra bir kazak giyin.
Eğer dünya için ciddiyseniz, daha sürdürülebilir bir şekilde yaşamak için yapabileceğiniz çok daha fazla şey var, örneğin evinizi yenilenebilir enerjiyle güçlendirmek, bisiklet veya yürüyerek daha çok hareket etmek ve araba kullanmaktan kaçınmak (veya elektrikli bir araç satın almak), et ve deniz ürünü tüketimini azaltmak, atıklarınızı geri dönüştürmek, bahçenizde arılar ve kelebekler için yabani çiçekler dikmek ve örneğin emeklilik fonunuz gibi mali yatırımlarınızın yeşil işler ve yeşil ekonomiye katkı sağladığından emin olmak. Ulusal Dünya günü’nü sosyal medya aracılığıyla paylaşarak ve neden dünyayı korumanın size göre önemli olduğunu aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşarak farkındalık yaratın.