DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ
Deniz taşıtları ve her türlü açık deniz ve kıyı yakınlarına ait sistemlerin dizaynı ve üretimi (inşa edilmesi) konularında mühendislik çalışmalarını gerçekleştiren kişidir. Deniz teknolojisi mühendisleri, gemi, duba, fener, platform, liman gibi açık deniz yapıları ve kıyı yapılarının genel dizaynlarını mukavemet, hidrodinamik ve ekonomik olarak gerçekleştirir. Deniz dibi boru döşeme faaliyetlerini yürütür, denizlerdeki doğal zenginlikleri değerlendirmek amacıyla mevcut teknolojiyi geliştirme ve bu amaca uygun yapıların inşa edilmesi faaliyetlerinde bulunur. Var olan gemi, açık deniz yapıları ve kıyı yapılarının kontrol edilmesi ve standartlara uygunluğunun saptanması yönünde çalışmalar yapar. Deniz kirliliğinin önlenmesi konusunda projeler geliştirir ve gerekli önlemlerin alınması yönünde çalışmalarda bulunur.
İyi bir deniz teknolojisi mühendisi olabilmek için matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme gücüne, şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine, nesneleri zihinde canlandırabilme yeteneğine ve mekanik yeteneğe sahip olmak, derinliğine araştırma yapmaktan hoşlanmak ve iyi çizim yapabilmek gerekmektedir.
Deniz teknolojisi mühendisleri, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda, liman inşaatları ve işletmelerde, petrol şirketlerinin araştırma ve geliştirme ünitelerinde, çevre ile ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde, petrol şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler. Çalışma ortamları büro ve tersane gibi sıcak ve nemli ortamlardır. Çalışırken birinci derecede nesnelerle ilgilidir.
Deniz teknolojisi mühendisi olabilmek için üniversitelerimizin Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakülteleri ile Deniz Bilimleri Fakültelerinin “Deniz Teknolojisi Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.