17-ÇANAKKALE
- Biga Kitap Festivali
Çanakkale Biga
Tahmini Tarih
20.02.2021 / 28.02.2021 - Şehitler Bizi Bekler
Çanakkale Gelibolu
Tahmini Tarih
20.03.2021 / 21.03.2021 - Kale Çanakkale Bisiklet Festivali
Çanakkale Çanakkale
Tahmini Tarih
30.04.2021 / 02.05.2021 - Geleneksel Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri
Çanakkale Çanakkale
Tahmini Tarih
16.05.2021 / 16.05.2021 - Bozcaada Uluslararası Yerel Tatlar Festivali
Çanakkale Bozcaada
Tahmini Tarih
18.06.2021 / 20.06.2021 - Çanakkale Uluslararası Koro Festivali
Çanakkale
06.07.2021 / 11.07.2021 - Bozcaada Caz Festivali
Çanakkale Bozcaada
16.07.2021 / 18.07.2021 - Çan Belediyesi Yağlı Güreş Festivali
Çanakkale Çan
Tahmini Tarih
17.07.2021 / 17.07.2021 - Yapı Kredi Summer Escape Bozcaada Festivali
Çanakkale Bozcaada
Tahmini Tarih
23.07.2021 / 25.07.2021 - Gelibolu 1915 Motosiklet Festivali
Çanakkale Gelibolu
Tahmini Tarih
13.08.2021 / 15.08.2021 - Geleneksel Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri
Çanakkale Lapseki
Tahmini Tarih
23.08.2021 / 23.08.2021 - Bayramiç Tohum Takas Ve Yerel Ürünler Şenliği
Çanakkale Bayramiç
Tahmini Tarih
28.08.2021 / 29.08.2021 - Uluslararası Gökçeada Motofest
Çanakkale Gökçeada(İmroz)
03.09.2021 / 05.09.2021 - Run The İsland Bozcaada
Çanakkale Bozcaada
Tahmini Tarih
10.09.2021 / 11.09.2021 - Bozcaada Bağbozumu Festivali
Çanakkale Bozcaada
Tahmini Tarih
10.09.2021 / 12.09.2021 - Gelibolu Motofest
Çanakkale Gelibolu
Tahmini Tarih
10.09.2021 / 12.09.2021 - Çanakkale Troiatlon Festivali
Çanakkale Çanakkale
Tahmini Tarih
25.09.2021 / 26.09.2021
Güvercin Festivali (YERİ VE TARİHİ: Çan, 16 Ocak)
Çan, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir bölgesinden çok sayıda güvercin sevenin katıldığı festivaldeki yarışmada güvercinlere cinslerine, ayaklarına, renklerine, duruş ve güzelliğine göre puan verilmektedir. 10 ayrı dalda düzenlenen yarışmada birbirinden güzel ve yetenekli güvercinler herkesin beğenisine sunulmaktadır.
Festivalin temel amacı Gelibolu’nun ekonomik, sosyal, kültürel anlamda gelişmesini sağlamak ve geleneksel hale gelen bu festivalin sürekliliğini sağlamaktır.
GELENEKSEL UMURBEY DEVE GÜREŞİ FESTİVALİ(YERİ VE TARİHİ: Umurbey, 14 Şubat)
Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Umurbey Beldesinde gerçekleştirilen Geleneksel Deve Güreşleri Umurbey Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Ege ve Marmara bölgelerinden develerin yarıştığı festival Umurbey belediyesine ait belde stadında yapılıyor. Geleneksel hale gelen deve güreşi her yıl Şubat ayında düzenleniyor.
Deve güreşleri, tek hörgüçlü dişi “yoz” develer ile “buhur” adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve “Tülü” adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bu develer yalnızca güreş için “Savran” denilen deve bakıcıları tarafından yetiştirilir. Güreş develeri tıpkı atlarda olduğu gibi soya dayalı olarak seçilir. Güreşçi olacak Tülüler’in güreşçi develerin kanından olmasına özen gösterilir.
18 MART ŞEHİTLER ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI
18 Mart 1915 de yapılan Çanakkale savaşı ile normalde 2 saat içerisinde fetih edileceği düşünülen bir ülkenin nasıl direndiğini ve kanının son damlasına kadar savaşarak nasıl başarıyla çıktığını ve tarihe ” Çanakkale geçilmez ” diye nasıl not düşüldüğünü gösteren emsalsiz bir savaştır. Bu savaş sırasında ana dolunun farklı farklı kesimlerinden binlerce kişi bu vatan için savaşmaya gelmiştir. Çünkü bu ülkenin her karış toprağının nasıl değerli olduğunu ve geride bıraktıkları aileleri için bunun ne kadar önemli olduğunu bilmektedirler. Binlerce kişi Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ile beraber burada omuz omuza savaşmış ve şehit olmuşlardır.
Bu yüzden her yıl 18 Mart ülkemizde şehitler günü olarak kabul edilir ve orada ölen her şehidimiz bu gün yürekten anılırlar. Bu gün binlerce kişi orada ölen ataları için yürekten dua ederler ve geçmişlerini bir kez daha hatırlayarak geleceklerini nasıl inşa etmeleri gerektiğinin farkına varırlar. Bu yüzden 18 Mart tüm ülke genelinde törenler eşliğinde hatırlanan bir gün haline getirilmiştir. 18 Mart şehitler günü adı verilen bu tarihte bence herkes en azından birkaç dakikada olsa durup bu savaşı ve burada ölen şehitlerimizi düşünmeli. Çünkü orada şehit olan hiçbir asker geri dönmeyi bir an olsun bile düşünmedi. Çünkü uğruna ölecekleri sevdikleri ve bir vatanları vardı her karışı aşk kokan, her karışı sevgi kokan. Bu sebepten ötürü her genç yılda bir günde olsa onları saygı ile anmasını bilmeli.
Çanakkale Kara Savaşlarının Yıl Dönümü
İlk olarak 24 Nisan günü, Şehitler Abidesi’nde savaşa katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Almanya, Hindistan, Kanada, İrlanda, Pakistan ve İngiltere’nin temsilci ve askerlerinin yer alacağı uluslararası bir tören gerçekleştiriliyor. Törenler, 09. 00’da savaşları anlatan dev rölyefin önündeki Atatürk Anıtı’na ülkelerin çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ile aynı anda saygı atışının yapılmasıyla başlıyor.
Daha sonra ise seyir alanına geçilerek Çanakkale Boğazı’ndaki resmigeçit izleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gemileri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı helikopterleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçakları boğazdan geçiş yapıyor.
Törenlerinin ikinci günü, 25 Nisan Pazartesi 05. 30’da Anzak torunları Şafak Ayini ile dedelerini anıyor. Anzak Koy’da gerçekleşecek törende, binlerce Avustralya ve Yeni Zelandalı genç 45 dakika boyunca, savaşlarda hayatını kaybeden askerler için dua ediyor. Ülke temsilcilerinin çelenk sunup, konuşma yapacağı tören sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bitiyor.
GELENEKSEL KAZDAĞI DOĞA ŞENLİKLERİ
Yenice de geleneksel hale getirilen festivalde doğa yürüyüşleri yapılmakta ve yürüyüş mesafesi 4 kilometrelik Kazdağ ormanlık alanındaki yürüyüş parkurunda yürüyerek Yenice Belediyesi Kazdağ Göknar Oteli Yüzme havuzu meydanına kadar devam etmektedir.
Festivalin en temel amacı şirin ilçenin yemyeşil doğasının tanıtılması, Kazdağlarının ilçenin sınırlarında yetişen Göknar ağacının tanıtılması, folklör ve kültürel değerlerinin tanıtılması, yöresel yemeklerinin tanıtılması ve şenliğimize katılanlara Türk misafirperverliğini hissettirmektir.
ULUSLARARSI TROİA FESTİVALİ
Kültürel ve sanatsal etkinlikleri yoğunlaştırmak, bu etkinlikler kapsamında halkın birbirine kaynaştırmaktır. UNESCO tarafından dünya mirası olarak gösterilen Troia Antik kenti kültürü ve bağımsızlığın simgesi Çanakkale Zaferini yaşatmak ve bu bilinçle gençler yetiştirmek için çok önemli yere sahiptir.
Bu amaçları beslemek için her yıl alanında başarılı bir isme verilen “HOMEROS BİLİM-KÜLTÜR-SANAT ÖDÜLLERİ” de resmi açılış gecesi Çanakkale Belediyesi tarafından sahibine sunuluyor.
Ağustos ayında düzenlenen festivalin son yıllarda açılış alanı TROİA Antik Kenti’dir. Festival, ana etkinlik alanlarının dışında mahallelere yayılan etkinlikleri ve çocuklar için özel olarak düzenlenen etkinlik alanı ile dikkat çekiyor. Bu alanlarda Çanakkale halkına sunulacak olan konser, tiyatro oyunu, atölye çalışması, dans gösterisi gibi etkinlerin uluslararası boyutta olması ise dikkat çeken başka bir özellik.
AYVACIK HAYVAN VE EMTİA PANAYIRI
Ayvacık köyleri, bulundukları mevkilere göre; kuzey tarafına düşen Kaz Dağı eteklerindeki orman köyleri Dere kolu; güneydoğusuna, Küçükkuyu istikametine- düşen köyler Yalı kolu ve güney batısında – Baba Burnu yönünde- bulunan köyler ise, Kıran kolu olarak adlandırılmıştır. Dere kolu köyleri çoğunlukla orman işleriyle ve hayvancılıkla geçimini sağlar. Yalı kolu ise, zeytinciliğin miktar ve kalite olarak yüksek olduğu bölgedir. Kıran kolu adından da anlaşıldığı üzere Türkiye ortalamasının çok altında yağış alması sebebiyle ziraata elverişli değildir. Bu köylerde küçükbaş hayvancılık ve halıcılık en önemli üretim alanıdır. Yaz ayları geldiğinde Kaz Dağları’na olan göç halen sürmektedir.
Panayır, Oğuz,Türkmen ve Yörük boyunun Orta Asya’dan bu yana göçebe kültürün getirdiği alışkanlık olan yaylacılık ve panayır geleneğinin devamıdır. Panayır alanı girişi Ayvacık – Behramkale karayolunun birinci kilometresinde bulunmaktadır.
BOZCAADA KÜLTÜR SANAT VE BAĞBOZUMU FESTİVALİ
Adalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında düzenledikleri bağbozumu ile başlıyor.
Tüm misafirler traktörlerle Jandarma önünden alınarak bağlara gidiliyor, yapılan bağbozumu ile, traktörlerle eşek ve at arabalarıyla, davul zurna eşliğinde jandarma önünden Cumhuriyet Meydanına geliniyor.
3 gün süren festivalde resim sergileri, üzüm yarışmaları, tavla, futbol turnuvaları çeşitli paneller, tiyatro gösterileri yer alıyor.
Festival akşamları ise kale içerisinde birbirinden değerli sanatçı ve orkestralarının müzik ziyafetiyle devam ediyor.
Üç gün süren Bozcaada Kültür Sanat ve BağBozumu Festivali, adadaki şarap ve üzüm yetiştiricilerinin kendi bağlarında düzenledikleri ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdikleri sembolik bağ bozumuyla başlıyor. Burada vatandaşlar kendi elleriyle üzüm topluyorlar.
Tavla turnuvası, halı saha futbol turnuvası gibi çeşitli yarışmaların düzenleneceği festival kapsamında kale içinde her yıl çeşitli ulusal ve yerel sanatçıların konserleri düzenlenmektedir.