Bitkilerle İlgili İlginç Bilgiler
- Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan ve Ülkemizde Atatürk Çiçeği olarak bilinen poinsettia çiçeğinin adı, bu çiçeği ABD’ye ilk kez getiren kişi olan ABD’nin Meksika Büyükelçisi Joel R. Poinsett’den gelmektedir.
- Dünya üzerinde Gül türlerinin % 80’i Asya kökenlidir.
- Dünyanın en uzun ağaçları ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki sahil sekoyalarıdır. Sahil sekoyaları yaklaşık 2.000 yıl yaşar ve ağırlıkları 500 tonu bulur. Bu ağaçların yakın akrabası olan ve 90-95 metre boya ulaşabilen dev sekoyalar ise 3.000 yıldan fazla yaşar. Bu ağaçların en uzunu 112 metre boyundadır.
- Sumatra Adası’nda yetişen bir tür nilüfer olan calla nilüferi’nin boyu yaklaşık 2,5 metreye, eni de yaklaşık 3.5 metreye kadar büyüyebilmektedir.
- 1421 yılında Fransa’ya getirilmiş olan bir portakal ağacı tam 473 yıl boyunca meyve vermeye devam etmiştir.
- Kahverengi mercimek yüksek E vitaminine sahiptir.
- Kahve, Dünya genelinde, petrolden sonra ticareti en değerli üründür.
- Güzel sözler söylenen çiçeklerin daha çabuk gelişim gösterdiği tespit edilmiştir.
- Pek çok kültürde adı efsanelere konu olmuş Kam ağacı dayanırlık ve ölümsüzlüğün sembolü olmuştur. Kam ağacı kendisinden daha uzun bir ağaç olmadığı sürece ölmezmiş, fakat kendi oyunu geçen bir ağaç olursa u durumu çekemez onunla yarışır ve u yarışta çok zorlandığı için güçsüzleşerek ölürmüş. Yani kam ağacını öldüren tek şey kendi hırsıymış.
- “Erika’nın gülü” olarak da bilinen Selaginella lepidophylla da bir çöl bitkisi olan Elaginella lepidophylla hiç su olmadan yaşayabilmektedir. Bu bitki kuraklık dönemlerinde tamamen kurur, dallarını ve yapraklarını da içine çekerek bir top haline gelir. Fakat yağışlar başladığında yeniden dallarını ve yapraklarını açarak adeta yeniden canlanır ve tüm hayati fonsiyonlarını yeniden başlatır.
- Dünyanın en zor açan çiçeği safran çiçeğiymiş. Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen bu çiçek; kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi sektörlerde kullanılıyor.
- Dünyadaki en pahalı çiçeği Altın Orkide olarak biliniyor. Malezya’da Kinabalu dağında yetişen bu çiçek ancak 15 yaşına geldiğinde çiçek açabiliyor.
- Muz kendi kendine yayılmaz, mutlaka insan eli ile dikilmesi gereklidir. Bilimsel açıdan da muz ağacı, aslında ağaç değil ‘ot’ kabul edilmektedir. Odunsu yapılı olmayan bitkiler arasında en yaygın olanı muzdur.
- Bir kilo limonda bir kilo çilekten daha fazla şeker vardır.
- Bolivya’da yetişen, az rastlanır bir bitki olan Puya Raimondii, sadece 150 yılda bir çiçek açıyormuş.
- Aslında kahve bitkisi tohumlarını parazitlerden ve zararlı böceklerden korumak için kafein üretir. Kafein doğal bir böceksavardır. Kafein böcekler ve parazitler üzerinde felç edici ve öldürücü bir etkiye sahiptir.
- Günümüzde gıda maddesi olarak tükettiğimiz bitkilerin hemen hepsi 4000-5000 yıl önce evcilleştirildi.
- Havuç aslında turuncu değildi mor renktedir. Ancak Hollandalı bir ziraatçi tesadüf eseri bulduğu turuncu havucu yetiştirmeye devam edince günümüzdeki rengini almıştır. Turuncuda ısrarın nedeni ise Hollanda hanedanının resmi ve favori renginin turuncu olmasıdır.
- Yaprakları hayvanlar ya da böcekler tarafından yenmeye başlanan ağaçlar sinyal göndererek diğer ağaçları tehlikeye karşı uyarır. Uyarılan ağaçlar salgıladıkları kimyasallarla sindirimi çok zor, lezzetsiz yapraklı ağaçlara dönüşür.
- Bir ağaçtan yaklaşık 70 bin adet kurşunkalem yapılmaktadır. Bu sebeple yılda 82 bin ağaç kesilmektedir.
- En geniş orman alanı Kuzey Rusya’daki Sibirya’dadır. Dünyadaki ormanların dörtte biri burada bulunur.
- Dünyada en popüler meyve, domatestir.
- Elmanın suya atıldığında şamandıra gibi yüzmesinin sebebi yüzde 25 inin havadan oluşmasıdır.
- Çeşitli aşılama teknikleri ile bir ağaçta 7 farklı meyve yetiştirilebilir.
- Çilek ve kaju, tohumunu dışında taşıyan meyvelerdir. Diğer tüm meyveler tohumunu içinde barındırır.
- Dünyada ki tüm ağaçların kesilmesi insanlığın sadece 3 gün yaşaması demektir.
- Sinekkapan (Dionaea muscipula) bitkisi etobur bitkiler arasında en çok bilinendir. Bu bitkilerin, saniyede 200 kere kanat çırpabilen sinekleri kaslı yapıya sahip olmamalarına rağmen, nasıl bir manevra ile içeriye doğru hapsettiği hala bilim adamları için merak konusudur.
- Daha çok mezarlıklarda gözümüze çarpan süsen bitkisi Yunan mitolojisinde gökkuşağını temsil ediyordu. Latince adı İris olan bu bitki aynı zamanda insanlar ve tanrılar arasında iletişimi sağladığına inanılıyordu.
- Romalılar adaçayını kutsal bir bitki olarak görmüşler ve bitkinin hasadını özel tören eşliğinde yapmışlardır. Ortaçağda ateşli hastalıklara karşı şifa verici olarak en yaygın kullanılan bitkilerden biri olmuştur. Adaçayı günümüzde de ateş düşürücü olarak kullanılmakta; nezle ve gripten sonra genel dengeleyici olarak adaçayı içilmektedir.
- Anıtkabirde 1946 yılında dikilen 24 farklı ülkeden getirilen fidanlarla dikilmiş çeşitli ağaçlar bulunmaktadır. Anıtkabir’e fidan gönderen ülkeler ve fidan türleri şöyle: ABD: 310 mavi ladin, 100 mavi selvi, 100 sedir. Afganistan: 15 akkavak, 10 nesteren gül, 12 çitlenbik. Avusturya: 55 dağ çamı Batı Almanya: 25 bataklık meşesi, 10 huş ağacı, 13 ıhlamur, 5 atlas sediri, 5 yabancı selvi, 8 Pinus Sabiniana, 17 erik, 5 yatık ardıç, 200 gül. Belçika: 10 kotoneaster, 13 şimşir, 12 top mazı, 12 yatık ardıç, 12 sedir, 12 akçaağaç, 12 porsuk, 12 göknar, 12 sarıçam. Danimarka: 20 kayın, Finlandiya: 275 huş ağacı. Fransa: 10 kızılağaç, 10 sarıçam, 10 sahil çamı, 10 fıstık çamı, 10 Avrupa melezi, 10 göknar, 10 kayın, 10 Avrupa ladini.
- Mantarların %90’ı sudur.
- Yaşayan en büyük canlı Oregon’daki mavi dağlarda yaşayan bal mantarlarıdır. Bal mantarlarının 2400 yaşından fazla oldukları tahmin edilmektedir.
- Ağaçlar Dünya’nın temel bitki örtüsü haline gelmeden önce, yeryüzü devasa mantarlarla kaplıydı.
- Tüm dünyanın bir günlük tuvalet kağıdı ihtiyacı için 27000 ağacın kesilmesi gerekir.
- Sincaplar toprağın altına sakladıkları meşe palamutlarını nereye koyduklarını unuttukları için her yıl binlerce ağacın yetişmesine vesile olurlar.
- Elma çekirdeğinin içinde siyanür bulunmaktadır. Yaklaşık 300 gr elma çekirdeği yendiğinde siyanür zehirlenmesinden ölünebilir.
- Dünyanın En Kötü Kokulu Çiçeği Olan Titan Arumun Kokusu 800 Metreden Hissedilebilir.