Günümüz teknolojisinin en önemli araçlarından biri olan bilgisayarları, bilgisayar mühendisleri tasarlar ve geliştirir. Bilgisayar mühendisleri bilgisayar ağı ihtiyacını saptar (örneğin bir işyerinde tüm işlerin bilgisayar yardımıyla yapılması için kaç bilgisayar gerektiğini saptar). Bilgisayar sistemlerinin kurulması için şartname hazırlar, bilgisayarla ilgili çeşitli seçenekler arasından, amaca en uygun olanları seçer, yazılım konularında çalışır, bilgisayar satan şirketlerde danışman olarak görev yapar, bilgisayar sistem çözümleyicisi olarak çalışır. Bilgisayar mühendisleri çeşitli konularda uzmanlaşarak network mühendisi, yazılım mühendisi vs. olabilirler.
Bilgisayar mühendisi olabilmek için, yüksek düzeyde bir genel yeteneğe, mekanik yeteneğe, yüksek düzeyde matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme yeteneğine, ayrıntıları algılayabilme gücüne, soyut düşünebilme yeteneğine sahip olmak ve matematiğe karşı çok ilgili olmak gerekmektedir.
Bilgisayar mühendisliği, tüm dünyada çok büyük bir hızla gelişen ileri teknolojinin temelini oluşturduğundan, bu bölümden mezun olanların çalışabilecekleri iş alanları oldukça geniştir. Bilgisayar mühendisleri, tüm kamu ve özel kesim kuruluşlarında, yükseköğretim ve araştırma kurumlarında, bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda tasarım, üretim, kalite kontrol, işletme ve sistem güvenliği aşamalarında görev alabilmektedirler.
Bilgisayar mühendisi olabilmek için, üniversitelerin mühendislik fakülteleri, mühendislik – mimarlık fakülteleri, mühendislik ve teknoloji fakülteleri veya elektrik – elektronik fakültelerinin “Bilgisayar Mühendisliği” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.