Diyetisyen bölümü hakkında gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz. Diyetisyen nedir, nasıl olunur, maaşı ile ilgili tüm soruların cevabı sayfamızda derledik…
Tüketilen gıdalar insanın fiziksel eylemlerinin dışında günlük hayattaki ruh hali üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Beslenme Uzmanı, insanların sağlıklı, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmeleri için insanlara yardım eden ve onların ekonomik, sağlık gibi durumlarını da göz önünde bulundurarak uygun beslenme programları hazırlayan kişilerdir. Diyetisyen ve beslenme uzmanı her ne kadar aynı şeymiş gibi birbiri yerine kullanılsa da; beslenme uzmanı, diyetisyen olmuş kişilerin beslenme bölümünden bilim uzmanlığı alarak kazandıkları unvandır.
Beslenme uzmanı olabilmek için üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesine bağlı olan “Beslenme ve Diyetetik Uzmanlığı” bölümünden diyetisyen olarak mezun olduktan sonra 2 yıllık yüksek lisans eğitimi alınmalıdır. 4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ve “Diyetisyen” unvanını alarak mezun olur. Bu bölümün mezunları “diyetisyen”, bu bölümden uzmanlık alanlar ise “beslenme ve diyet uzmanı” unvanını kazanır.
Ayrıca aşçılık, gıda teknolojisi, mutfak yönetimi, yiyecek içecek işletmeciliği, yemek pişirme teknikleri gibi iki yıllık ön lisans bölümleri dikey geçiş sınavı(dgs) ile bu bölüme geçebilir. Beslenme ve Diyetetik bölümü sosyoloji, psikoloji, ekoloji, iktisat, biyofizik, hücre biyolojisi ve besin teknolojisi gibi birçok bilim dalıyla etkileşim içindedir. Bundan dolayı diyetisyen veya beslenme uzmanı olmak isteyenlerin fen bilimlerine, özellikle kimya ve biyolojiye ilgisinin olması ve bu bilim dallarında başarılı olması gerekir. Bunun dışında bu mesleği seçmek isteyen kişilerin başkalarıyla iyi iletişim kuran, insanlara yardım etmekten hoşlanan, birikimli, araştırmayı seven, dikkatli ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir.
Beslenme uzmanlarının çalışma yelpazesi çok geniş olmakla birlikte maaşları da tatmin edicidir. Hastanelerde ve çeşitli sağlık kuruluşlarında, okullarda, yurtlarda, toplu beslenme yapan kuruluşlarda, araştırma ve endüstri kuruluşlarında iş bulabilirler. İnsanların beslenme ve iyi yaşam ile ilgili bilinç seviyesini arttırmayı, beslenmeye ve insan bedenine verilen değeri arttırmayı amaçlarlar. Yanlış beslenme alışkanlıklarını belirlerler ve sağlıklı beslenme için çeşitli önerilerde bulunurlar. Besin analizleri yapar, diyet ürünleri ve programları ile yemek listeleri geliştirirler. Yiyeceklerin geçirdikleri değişikliklerin insan vücudu üzerindeki etkisini inceleyip araştırırlar. Toplumu sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirerek bireylere yol gösterirler.