Avukatlar Günü
Avukatlar Günü Önemi? Nasıl Ortaya Çıktı?
Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Nisan 1923 günü Ankara Barosunu açmış ve adaleti Türk avukatlarına emanet ederek, bu günü de avukatlar bayramı ilan etmiştir. Ancak 5 Nisanın Avukatlar Günü olarak kutlanması 1958 yılında İzmir’de Türkiye Barolar Birliğinin bir toplantısında ortaya çıkmıştır. Savunma hakkının kutsallığı teriminde kendini bulan avukatlık mesleğinin önemi ve zorluğunun dile getirildiği bir gün olup ülkemizde her yıl 5 Nisanda Avukatlar Günü kutlanmaktadır.
Avukatlar Günü Ne Zaman?
2020 yılında Avukatlar Günü 5 Nisan Pazar gününe denk gelmektedir.
AVUKAT
Avukat, kişi ya da kurumlar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların mahkemelerde yasalara uygun olarak, kısa sürede ve güven içinde giderilmesi, bu yolla adaletin gerçekleşmesi için yargıçlara yardımcı olan kişidir.
Görevleri;
-Hukuksal sorunlarda ve yasal konularda yorum yapmak,
-Mahkeme ya da yargı yetkilisi bulunan diğer organlar karşısında gerçek ve tüzel kişilere ilişkin hakları dava etmek ve savunmak;
-Adli işleri, resmi dairelerdeki tüm işleri izlemek, bu işlerle ilgili belgeleri düzenlemek,
-Kendisine verilen ya da kendisinin kabul ettiği bir davayı ister kısa,ister uzun zaman aralığını kapsasın, sonuna dek izlemektir.
Hukuk programında okumak isteyen bir öğrencinin;
-Üst düzeyde akademik yeteneğe, sözel akıl yürütme becerisine,
-Sağlam bir mantık ve sezgiye sahip,
-Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,
-Sabırlı ve anlayışlı,
-Tarafsız karar verebilen,
-Sorumluluk sahibi,
-Değişik görüşlere ve yeniliklere açık, okumayı ve araştırmayı seven,
-Kuvvetli bir belleğe sahip,
-Araştırmacı, titiz, dikkatli ve düzenli,
-İnsanlarla rahat iletişim kurabilen, zor koşullarda çalışabilen,
-Cesaretli, sabırlı, soğukkanlı bir kimse olması gerekir.
Çalışma ortamları;
Avukatın işinin ağırlığı ya da hafifliği, aldığı ya da kendisine verilen dava sayısına göre değişir. Özellikle serbest çalışan avukatlar için dava sayısının, buna bağlı olarak da iş kapasitesinin artması,yorgunlukla birlikte, kazancı da artırır.Avukatlar, 20 Temmuz ile 5 Eylül arasındaki “adli tatil” süresi dışında, bütün yıl çalışırlar. Kamu kesiminde çalışan avukatlar, haftalık çalışmalarını, resmi çalışma saatlerine bağlı olarak sürdürürler. Serbest çalışan avukat için,çalışma saati sınırlaması yoktur. Avukat, mesleğinde ilerlemeyi,avukatlıkta gösterdiği başarı ile sağlar. Bunun yanında avukatın başka alanlara geçme olanakları da vardır. Bir avukat, belli koşulları yerine getirerek hariciyeci, kaymakam, vali, müfettiş,hukuk müşaviri olabilir. Yüksekokul ve üniversite öğretim elemanlığı da belli koşullarla avukata açıktır. Avukat ayrıca, iktisadi devlet kuruluşlarında yönetim kurulu üyesi başkanı ya da denetçisi olabilir.
İş bulma İmkanları;
Kamu kesiminde ya da özel kesimde görev yapan avukatlar, ücretli olarak çalışırlar.Ayrıca avukatlık tazminatı alırlar ya da çalışmaları özel statüye bağlanır. Bu, avukatlığın aynı sektörlerde çalışan memurlardan daha kazançlı olmasını sağlar.
Eğitim imkanları;
Avukat olabilmek için, hukuk fakültesini bitirdikten sonra; bir yıl süren avukatlık stajını yapmak gerekir. Stajın altı ayı mahkemelerde, altı ayI da bir avukatın yanında gerçekleştirilir. Bu staj kesintisiz yapılır.
Avukatlar Günü ne zaman? Avukatlar Gününe kaç gün kaldı? Avukatlar Günü hangi gün?