Alahan Manastırı(2000)
Mersin İlinin Mut ilçesinde yer alan MS. 5 yüzyılda inşa edildiği düşünülen Alahan Manastırı Bizans döneminde yapılmıştır. Manastırı yaptıran kişi manastırda lahdi ve bir kitabesi olan Tarasis adlı bir rahip olup o yıllarda Hıristiyanlar için Hac Merkezi olduğu düşünülmektedir. Alahan Manastırı, zengin bezemeli iki büyük kilisesi, vaftizhanesi, sütunlu yolu, kaya mezarları, su kaynakları, hamamı ve konaklama yerleri ile Erken Hristiyan sanatında ve Bizans Mimarlık Tarihinde çok önemli bir yere sahiptir.
İsa’nın havarilerinden St. Paul ve Hıristiyanlığın öncülerinden Barnabas 441 yılında Hıristiyanlığı yaymak için Konya – Kapadokya ve Antalya – Antakya’ya kadar zorlu bir yolculuk geçirmişlerdir. Bu iki Aziz’in gezileri sırasında konakladıkları her yerde anılarına mabetler yapılmıştır. 440 – 442 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Alahan Manastırı da bunlardan birisidir.
Alahan’da il kazılar 1955-1972 arasında Alman arkeoloji profesörü Prof. Michael Gough (1916-1973) tarafından gerçekleştirilmiştir.
Evliya Çelebi 17. yy da seyahatnamesinde manastır “Usta elinden yeni çıkmış gibi duruyor” dediği Mut Alahan Manastırı, 25 Şubat 2000 yılından itibaren Dünya Miras Geçici Listemizde yer almaktadır.