e-Devlet
20 Nisan 2006 yılında tanıştığımız e-Devlet hizmeti, vatandaşlara devlet himetlerinin elektronik ortamda tek bir nokta üzerinden güvenli, kesintisiz ve hızlı olarak ulaştırılmasıdır. Giderek küreselleşen dünyamızda bilgi ve teknoloji kullanımına paralel olarak, Türkiye Cumhuriyeti de e-Devlet uygulamasıyla vatandaşların kurumlardaki işlemlerinin daha hızlı gerçekleştirmesi ve kolayca ulaşmasını hedeflemektedir. turkiye.gov.tr wep adresi üzerinden ulaşılan e devlet uygulaması 151 kurum tarafından sunulan 1083 adet hizmeti içerisinde barındırmaktadır.
Bu projenin (e-Devlet Kapısı) sorumlusu Türksat A.Ş.’dir. Gerekli altyapının kurulması, devlet hizmetlerinde hem bilgi hem iletişim hem de kalite standartlarının belirlenmesinde bu kurum sorumludur.
e-Devlet Sistemine Nasıl Girilir?
e-Devlet sistemi’ne Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (T.C. No) kullanarak kolayca girilebilmektedir. İlk önce Nüfus cüzdanınız ile herhangi bir PTT şubesine başvurarak şifrenizi almalısınız. Türk vatandaşı olan ve 15 yaşını doldurmuş her birey e-Devlet alabilmektedir. Verilen şifre kişiye özel olup sisteme ilk girişten sonra belirli kriterlerden oluşan yeni bir şifre belirlemek zorundasınız.
Ayrıca şifreniz ile birlikte Turkcell ve Avea hatta sahip olanlar Mobil İmza ile, smart kart ve okuyucu kullanarak Elektronik İmza sistemi ile ve çipli T.C. Kimlik Kartı ile de siteme girilebilmektedir.
e-Devlet Şifremi Unutursam Ne Yapmalıyım?
E-devlet şifrenizi unutmanız durumunda, tekrar herhangi bir PTT şubesine gitmeniz gerekiyor. Nüfus cüzdanınızı vererek hizmet bedelini ödedikten sonra unutulan şifrenizin yerine yeni şifre alabileceksiniz.
Bu uygulamanın nedeni ise, sizin yerinize şifre almak isteyen kişilere karşı bir önlem olarak kullanıma sunulmuştur. e-Devlet uygulaması güvenlik kavaramı üzerinde özenle durduğu ve sistemin güvenliği için böyle bir uygulamaya gidilmiştir. Böylece Şifreler başvuruda bulunan her vatandaş için ayrı ayrı oluşturulmaktadır. Yani aynı şifrenin başka bir kişiye verilmesi söz konusu değildir.
Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden de faydalanabilirsiniz. Ancak bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir.
Şifremi İnternet Üzerinden Alabilir Miyim?
e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden şifre güvenliği önemlidir. Bu nedenle PTT’den alınan şifreler ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile verilmektedir.
Şifre unutma durumunda şifre sıfırlama yapılabilmekte, ancak yeni şifre online (sms/ e-posta vb.) gönderilmemektedir. Kullanıcının e-Devlet Kapısı profilinde tanımlamış olduğu cep telefonuna ya da hem cep telefonu hem de e-postasına gelen doğrulama kodu vasıtasıyla yeni şifre belirlenebilmektedir.
İnternet bankacılığı aracılığı ile giriş yapan bir kişi e-Devlet Kapısı profil alanından kendisine şifre oluşturabilmektedir.
e-Devlet Şifre Ücreti Ne Kadar? (2018)
2018 yılında ilk kez şifre alacak kişiler 2 TL hizmet bedeli öderken, sonraki her şifre unutmalarda bu ücret 10 TL olmaktadır. Yani şifrenizi unutur ve tekrar almak isterseniz PTT ‘ye 10 TL hizmet bedeli ödemek zorundasınız.
e-Devlet’de Yer Alan Hizmetlerden Faydalanmak için Ücret Ödeyecek miyim?
Elektronik hizmetler (e-hizmetler) için yararlanmak istediğiniz kamu kurumu tarafından herhangi bir vergi, resim veya harç ödenmesi öngörülmemiş ise, e-Devlet üzerinden alınacak e-hizmetler için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.
e-Devlet Sunulan Hizmetler Nelerdir?
Alt-Üst Soy Sorgulama
Adli Sicil Belgesi
Adres Durum Belgesi
Vergi Borcu sorgulama
Trafik Cezası sorgulama
Mobil Hat Sorgulama
Tapu Bilgileri Sorgulama
Üniversite Kaydı
Öğrenci Belgesi
Askerlik Durum Belgesi Sorgulama
SGK Tescil Belgesi
4A Hizmet Dökümü Sorgulama
Emeklilik Bilgileri
IMEI Kaydı
e-Hizmet Kategorileri
Adalet
Çevre, Tarım ve Hayvancılık
Devlet ve Mevzuat
Eğitim
Genel Bilgiler
Güvenlik
İş ve Kariyer
Kişisel Bilgiler
Sağlık
Sosyal Güvenlik ve Sigorta
Şikayet ve Bilgi Edinme
Telekomünikasyon
Trafik ve Ulaşım
Vergi, Harç ve Cezalar
E-devlet Sistemine Yeni Eklenen Hizmetler Nelerdir?
Genel Hizmetler
Mezar Yeri Sorgulama
Vefat Bilgisi Sorgulama
Tahakkuk Bilgileri Sorgulama
Kişiye Özgü Hizmetler
Ücret Tarifesi Sorgulama
Beyan Bilgileri Sorgulama
Tahsilat Bilgileri Sorgulama
Kaynak: https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/
https://tr.wikipedia.org/wiki/E-Devlet_(Türkiye)