Fizyoterapist nedir? Fizyoterapist nasıl olunur? 8 Nisan Fizyoterapistler günü? Fizyoterapistler günü ne zaman? Fizyoterapistler günü hangi gün? Fizyoterapist olmak için neler yapılır….
Türkiye Fizyoterapistler Günü
Türk Fizyoterapistler Derneği 1985 yılında 8 Nisan’ın “Fizyoterapistler Günü” olarak kutlanmasına karar verildi.
8 Nisan 2019 yılında Türkiye Fizyoterapistler Günü Cuma gününe denk gelmektedir
Dünya Fizyoterapistler Günü
Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu’na üye olan tüm her yıl 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu 1996 yılında, konfederasyonun resmi olarak ilk toplantı günü olan 8 Eylül’ü Dünya Fizyoterapi Günü olarak kararlaştırılmıştır.
Fizyoterapist;
Hekim tarafından tanısı konan hastaya,fizyoterapi yöntemlerini planlar ve uygular.
Hastalık ve yaralanmaların,vücuttaki etkilerini belirlemek için hastanın eklem hareketlerini,esnekliklerini,kas kuvvetleri ve dayanıklılığını değerlendirir.
Sağlıklı kişilerde özel egzersiz ve eğitim programları ile fiziksel uyumu arttırarak hastalık ve sakatlıkların önlenmesini sağlar.
toplumdaki bireylerin daha aktif,daha bağımsız ve daha mutlu olmasına yardımcı olur.
Fizyoterapist Nasıl Olunur?
Fizyoterapist olabilmek için üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimi almak gerekiyor. Hacettepe, Gazi, Dokuz Eylül, gibi birçok devlet üniversitesinin yanı sıra vakıf üniversitelerinde de bu bölümü okumak isteyen öğrenciler için seçenekler mevcut. Eğitim programlarında anatomi, fizyoloji, fizik gibi temel derslerin yanı sıra nöroloji, dahiliye, ortopedi gibi temel tip dersleri ve elektroterapi, hidroterapi, masaj, egzersiz teknikleri, sporcu sağlığı gibi mesleki dersler teorik ve uygulamı olarak yer almakta.
Fizyoterapistlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Üniversite, devlet veya özel hastanelerin yataklı tedavi merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, spor kulüplerinde, huzur evlerinde ve kaplıca merkezlerinde çalışma imkanları olduğu gibi kendilerine özel fizik tedavi merkezleri kurma hakkına da sahipler. Fizyoterapistlerin, çalışma alanlarının genişliği kadar çalışma konuları da geniş. Nörolojik hastalıklardan, kalp-damar hastalıklarına, spor yaralanmalarından fibromiyaljiye, kadın doğum hastalıklarından çeşitli kanser vakalarına kadar çok geniş bir skalada çalışma imkanları mevcut.