18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 104. yıl dönümü 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü 2019 yılında 18 Mart Pazartesi gününe denk gelmektedir.
Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri
I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında (1915–1916 yıllarında) Gelibolu Yarımadası’nda yapılan deniz ve kara muharebeleridir.
İtilaf Devletleri; Çanakkale Cephesini açmalarının amacı:
- Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek
- Almanya yanında savaşa girmesiyle zor durumda kalan İngiltere ve Fransa, Rusya ile temasa geçmek
- Orta Avrupa’ya sızan Alman-Avusturya ordularını arkadan çevirmek amacıyla açmışlardır.
I. Dünya Savaşı’nın en önemli askeri faaliyeti olan Çanakkale harekatında kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.
Deniz Harekatı
19 Şubat 1915’te Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz’a geniş çaplı saldırıları ile başlamıştır. Bu tarihlerde yapılan bombardımanları sonucu Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulaya koymuştur. 18 Mart 1915 günü en güçlü saldırılarını yapmışlardır.Fakat
Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki Nusret Mayın Gemisi’nin Karanlık Liman bölgesini tekrar mayınlaması deniz harekatının kaderini değiştirmiştir. 18 Mart 1915 sabahı boğaza giren İngiliz Ve Fransız filoları boğazın her iki yakasında açılan ateş ve dökülen mayınların etkisiyle mevcudunun %35’ni kaybedip geri çekilmek zorunda kalmışlardır.
Kara Harekatı
18 Mart bozgunu ile İstanbul’a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı’ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirmişlerdir.Britanya ve Fransa kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde beş noktada karaya ayak basmışlardır.Bu çıkarmaya karşılık Beşinci Ordu İhtiyat Tümeni kumandanı Mustafa Kemal komutasındaki 57. Alay, Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmiş, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. Anafartalar, Arıburnu, Merkeztepe, Sivritepe, Kanlısırt dolaylarında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır.Son olarak 21 Ağustos’ta II. Anafartalar Muharebesi’nde de İtilaf kuvvetleri yenilgiye uğradı. İtilaf Kuvvetleri 19-20 Aralık’ta Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 8-9 Ocak’ta da Seddülbahir’den çekildiler. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1916 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.
“Çanakkale Zaferi,
Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir.
Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni kazandıran bu yüksek ruhtur.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
Çanakkale Zaferini önemi?
Çanakkale Zaferi ne zaman kutlanır Çanakkale zaferi ne zaman başladı?
Çanakkale Zaferi araştırma 18 mart Çanakkale zaferi kısa bilgi
Çanakkale Zaferi Türk milleti için neden önemlidir?
Çanakkale Zaferi ne zaman kutlanmaya başlandı?
Çanakkale Zaferi ile ilgili? Çanakkale haftası ne zaman?