1 Nisan Şaka Günü
1 Nisan Şaka Günü: Her yılın 1 Nisan Günü Tıpkı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin okul maceralarında önemli bir yeri olan Nisan 1 şakaları, yaşlı genç her insanın yüzünde tebessüm oluşturan türlü türlü muzipliklerin yapıldığı bir şaka günüdür. Ancak gelenek haline gelen bugünün nereden geldiği tam bilinmemekte olup birçok kültür, inanç ve dillerde çeşitli efsaneler mevcuttur.
A)Hristiyan Kültürde 1 Nisan: Fransa; bu ülkede Nisan Balığı olarak da adlandırılan bugünün tarihteki bir olay ile ilişkilendirilir. Rivayete göre Avrupa’da daha önce yaygın olan yıl başlangıcı olarak kabul edilen 1 Nisan’ı 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılın başlangıcını Ocak ayının 1. Gününe almıştır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. Fransa da Nisan ayının başında balık avı yasaktır. Çünkü bu dönem balıkların üreme mevsimidir. Şaka yapmayı seven balıkçılar avcıları kandırmak için ırmaklara çiroz ringa balıkları atmışlar ve atarken Nisan Balığı diye bağırmışlardır. Bazıları ise Nisan balığı kavramını 1 Nisanın balık burcunu simgelemesi kabul etmiştir. İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise bazıları bu şakaladıkları insanları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. Bu güne “Bütün Aptalların Günü” olarak nitelemişlerdir. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır.Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
B) Müslüman Kültürde 1 Nisan: Aynı zamanda 1 Nisanın farklı bir hikâyesi bulunmaktadır. 15. yüzyılda Haçlı ordusu İspanya da bulunan Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatma altına alır. Bu kuşatmada kış ayı olması sayesinde kale korunabilmektedir. Haçlı ordusu komutanı durumu anlar ve taktik değiştirmeye karar verir. Komutanın yeni taktiği hilelerle doluydu. 31 Mart gecesinde kalenin önüne geçti ve bir eline Hristiyanlığın dini kitabı İncil’i diğer eline ise Kuran-ı Kerim’i aldı. Ve bağırmaya başladı.”Şu iki kitap üzerine yemin olsun ki eğer kaleden çıkar ve ordumuza teslim olursanız size zarar vermeyeceğim.” Müslümanlar zaten ellerinde imkan olmadığı için anlaşmayı kabul ettiler. Ertesi gün 1 Nisan da Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir vermiştir. Müslümanlar ise dün verdiği sözü komutana hatırlattılar. Komutanın sözü ise ” Ben size o sözü dün akşam için verdim” Ve orada bulunan tüm Müslümanlar şehit edildi. Bu olaydan sonra 1 Nisan Müslümanlar arasında ” Hile Günü” olarak bilindi.
2020 Yılında 1 Nisan Şaka Günü veya Hile Günü 1 Nisan Çarşamba gününe denk gelmektedir.
1 Nisan şakası nedir? 1 Nisan şaka günü neden kutlanır? 2019 yılında 1 Nisan şaka günü ne zaman? 1 Nisan’da Şaka Yapmak Neden Yanlış mıdır? Şakaların tarihi: 1 Nisan’da neden şaka yapılır? Hile günü hedir? 1 Nisan şaka günü gerçekte nedir hiç merak ettiniz mi ?