1- TİBET
Soru 1 – Hangi kıtada ve nerede yer alır ve coğrafi konumu nasıldır?
Orta Asya’da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle “Dünyanın Çatısı” diye tanınır. Kuzeyinde Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Tibet 27°20’ ve 36°30’ kuzey paralelleriyle 78°24’ ve 98°57’ doğu meridyenleri arasında yer alır.
Soru 2 – Ülkenin başkenti neresidir?
Başkenti Lhasa’dır.
Soru 3 – Tibet’in bağımsızlık durumu nasıldır?
Tibet bir zamanlar bağımsız bir krallık olan Tibet’in özgürlüğünü destekleyenler tarafından Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu bölgeyi 1950’de tarafından işgal edildiği iddia edilmektedir. 1959’da Çin yönetimine karşı bir isyan başlatan Dalay Lama, barışın sağlanamamasının ardından Hindistan hükümetinin daveti üzerine Hindistan’a gitmiştir. Günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti ile Sürgündeki Tibet Hükümeti arasında Tibet’in ne zaman Çin’in bir parçası olduğu ve Çin’in Tibet’i egemenliği altına alma geçerliliği konusunda anlaşmazlıklar bulunmaktadır.
Soru 4 – Tibet iklimi nasıldır?
Tibet’in büyük bir bölümünde senenin tamamı soğuk ve kuru geçer. Bazı istisna haller hariç ülkenin senelik yağış ortalaması 2500 mm³ civarındadır. Sert rüzgarlar, tipi ve kar fırtınaları bu bölgeye hastır. Ülke sıcaklığı ortalama olarak yazın 32°C kışın ise -40°C’dir. İklim, yükseklik ve dağların pozisyonuna göre değişir. Aynı bölgede bile ısı bir yerden başka bir yere göre değişiklik arz eder.
Soru 4 – Nüfusu ne kadardır?
Aralık 2014 verilerine göre 3.180.000 kişidir.
Soru 5 – Konuşulan diller nelerdir?
Tibetçe, Çince.
Soru 6 – Tibet’e özgü yemekler nelerdir?
Yetiştirilen en önemli ürün olan arpadan yapılan hamur (tsampa), Tibet’in ulusal yemeğidir.
Diğer Tibet yemekleri şunlardır:
Balep korkun – Ocak yerine tavada pişirilen İç Tibet ekmeği
Momo – Çin jiaozisine benzer bir tür haşlanmış mantı
Thenthuk – Şehriye ve sebze kullanılarak hazırlanan bir tür sıcakçorba
Soru 7 – Dini inanış nasıldır?
Nüfusun % 87 si Tibet budizmine inanmaktadır, kimi yerlerde Lamaizm olarak da adlandırılmaktadır.
Soru 8- Ekonomik durumu nasıldır?
Tibet ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Kısıtlı ekilebilir alandan ötürü hayvancılık (özellikle Tibet Platosu’nda) yaygın olarak görülmektedir. Yetiştirilen hayvanlar; koyun, sığır, keçi, deve, yak, eşek ve attır. Tarımı yapılan temel ürünler ise arpa, buğday, karabuğday, çavdar, patates, yulaf, kanola, pamuk, meyve ve sebzelerdir. Ekonomi, tarım ve endüstrinin son yıllardaki koşut büyümesiyle çoklu bir yapıya kavuşmuştur.
Soru 9 – Tibet’e özgü hayvanlar nelerdir?
Tibet mastifi kökeni Tibet olduğu sanılan büyük iri ve güçlü bir köpek türüdür. Tibet mastiflerinin boynunda aslanınkine benzer yele vardır. Tibet mastifi dünyanin en pahallı köpeği unvanına sahiptir.
Tibet sığırı, Yak olarak da bilinir, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Tibet ve Himalaya bölgeleri ve de Moğolistan’da bulunan uzun tüylü kamburlu bir sığır türüdür. Büyük evcil bir nüfusa ek olarak, küçük korunmasız vahşi bir yak nüfusu vardır. Evcilleri de, yabanileri de sürü hayvanlarıdır.
Tibet atı, veya diğer bir adıyla ”Equus kiang”, vahşi bir türdür. Hindistan’da, Ladakh’da, Tibet Platosu’nda, Tibet sınırında ve Nepal ve dağlarında bulunmaktadır. 4000 m – 7000 m yüksekliğindeki dağ ve otlaklarda bulunur.
Tibet ayısı, Asya kara ayısı (Ursus thibetanus), ayıgiller (Ursidae) familyasının Ursus cinsine ait bir türdür ve “Tibet kara ayısı” ya da “Himalaya kara ayısı” olarak da bilinir. Bu ayılar kış uykusuna yatmaz, yatsa bile bu derin ve gerçek bir kış uykusu değildir.
Tibet beyaz kulaklı sülünü, Çin, Güneydoğu Tibet ve Batı Szechuan, Güney Quinghai anavatanlarıdır.Yüksek dağlardaki ormanlar habitatlarını oluşturur.Kendine özgü büyük ve her tarafı beyaz bir sülündür. Kadifemsi siyah bir başı, kırmızı yüz derisi ve koyu renk bir kuyruğu vardır. Cinsinin diğer üyelerinin aksine kulak sorguçları oldukça küçük ve kuyrukları daha az gösterişli ve küçüktür. Dişiler ve erkekler genel olarak birbirlerine benzerler ancak dişiler daha küçüktür.
Soru 10 – Para birimi nedir?
Para birimi Yuan dır. 1$ = 6,7 Yuan dır.