2- SİNGAPUR
Soru 1 – Hangi kıtada ve nerede yer alır?
Asya kıtasında olan Singapur ya da resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası’nın güney ucunda, ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada ülkesidir. Kuzeyde Malezya’nın Johor eyaleti, güneyde ise Endonezya’nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.
Soru 2 – Ülkenin tarih içindeki değişimi nasıldır?
Singapur’un tarihi 11. yüzyıla dayanmaktadır. 14. yüzyılda Srivijayan Prens Parameswara’nın egemenliği altındayken adanın önemi arttı. 1613 yılında Acehnese akıncıları tarafından yıkılana dek önemli bir liman kenti haline gelmişti. İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles’in 1819 yılında İngiliz limanı kurmasıyla Singapur’un modern tarihi başladı.
Malaya Federasyonu’nun 1895’te kurulmasıyla Singapur, Malezya’dan ayrılır ve günümüz bağımsız Singapur’unun temelleri atılmış oldu.
- Dünya Savaşı sırasında 1942-1945 yılları arasında İngilizlerin her türlü koruma ve yardımdan yoksun bıraktığı Singapur,Japon İmparatorluğutarafından işgal edildi.
9 Ağustos 1965 tarihinde tam bağımsız bir cumhuriyet statüsüne kavuştu.
31 yıl başbakan olarak görev yapan ve Singapur’un bağımsızlığını kazanmasından sonraki 25 yılın deneyimini yaşayan Lee Kuan Yew, 1990’da görevden çekilerek yerini Goh Chok Tong’a bıraktı.
Soru 3 – İklimi nasıldır?
Singapur, tropikal iklime sahiptir. Sıcaklık ve nem miktarı yüksektir. Yağışlar çok fazladır. Mevsimlere göre nem, ısı ve yağış değişikliği oldukça azdır. Ekvatorun hemen kuzeyinde yer aldığı ve arazisinin alçak olması sebebiyle hava sıcaklığı, özellikle yaz aylarında çok fazla artmaktadır. Genellikle Ekim-Mayıs ayları arasında yağışlar şiddetlenir. Ekvator’un 135 km kuzeyinde genel olarak 4 mevsim hava güneşlidir. Bununla birlikte Kasım ayından Ocak ayına dek süren kuzeydoğu musonları boyunca oldukça fazla sağanak görülür.
Soru 4 – Nüfus ve sosyal yaşam nasıldır?
2014 yılı Haziran ayı sonu verilerine göre Singapur’un nüfusu 5.469.724 kişidir. Bunun yaklaşık olarak 3.870.739’u Singapur’un yerleşik nüfusunu oluşturur. Aynı tarih itibariyle 1.598.795 Singapur vatandaşı ülke dışında ikamet etmektedir. Nüfusun % 74’ünü Çin asıllılar, % 13’ünü Malaylar ve % 9’unu Hintler, gerisini de diğer azınlıklar oluşturur. Nüfusun çoğu genç ve şehirlidir. Yalnızca %25’lik bir kısmı köylerde ve kırsal bölgede yaşar.
Nüfusun çoğunluğunu teşkil eden Çinliler, beş ana grupta toplanırlar ve beş büyük lehçeyi kullanırlar: Hokkien, Kanton, Teochev, Hainanese ve Hakka. Bunlar genellikle Konfüçyüsçü, Budist veya Taoisttir.
Din bakımından halkın %42,5’i Budist, %14,9’u Müslüman, %14,6’sı Hıristiyan, %4’ü Hindu, %8,5’i ise Taoist ve geri kalan %0,7’si diğer dinleri oluşturur.
Singapurluların sağlık, sosyal ve kültür hayatları oldukça iyidir. Ülkede 17 modern hastane vardır. İnsan ömrü ortalaması 70 yaşın üzerindedir.
Soru 5 – Ülkenin resmi dili nedir?
İngilizce, Malayca,Mandarin, Tamilce
Soru 6 – Para birimi nedir?
Ülkede Singapur Doları kullanılmaktadır.
Soru 7 – Trafiğin akış yönü nedir?
Trafik soldan akmaktadır.
Soru 8- Ekonomik durumu dünya standartlarına göre nasıldır?
Singapur ekonomisinin büyük bir kısmı ticarete dayanır. Ayrıca ulaştırma, bankacılık, sigortacılık, haberleşme, tamirat ve depolama gibi hizmetlerden de önemli ölçüde gelir elde edilmektedir. Singapur ekonomisinin dayandığı diğer önemli gelir kaynağı endüstridir. Son zamanlarda mevcut işçi gücünün % 52’sine yakın bir bölümü, endüstri alanında istihdam edilmiştir. İşçi gücünün %33’lük bir bölümü ticaret ve hizmetlerdeyken, tarım alanında % 2 gibi küçük bir işçi grubu kalmıştır. Singapur’un önde gelen endüstri dalları; gemi yapımcılığı, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil, gıda ve kereste endüstrisidir. Turizm ülke için önemli bir gelir kaynağıdır. Balıkçılık da, özellikle son zamanlarda ülke ekonomisine önemli ölçüde gelir sağlamaktadır
Soru 9 – Singapur’da ki turistik yerler nerelerdir?
Singapur ana ada olan Singapur şehri ve irili ufaklı 57 adadan kurulu bir ülkedir. Tarihi eserler, dini mekanlar, müzeler, sevimli köyler, parklar, bahçeler ve diğer doğa harikası alanlar, küçük adalar, etnik semtler, sıra dışı hayvan türlerinin yaşadığı alanlar… Singapur, mükemmel son moda alışveriş merkezleri bir yana, bütün bu zenginliklerin harmanlandığı bir turizm cenneti olarak tarif edilebilir. Şehir; her yönden yaşanması zevkli, modern, ziyaretçi dostu bir kenttir.
Daha önceden ucuz bir şehir olmasına rağmen özellikle 2007 sonrası başta oteller olmak üzere şehirde fiyatlar oldukça artışa geçmiştir.
Soru 10 – Singapur’da ki ünlü yemekler nelerdir?
Ya Kun Kaya Toast: Singapur’luların en sevdiği kahvaltı. Kaya denilen şey aslında fıstık ezmesi. Ekmeğe tereyağı ve fıstık ezmesi koyup tost makinasına basıyorlar. Bir de yanına haşlanmış yumurta getiriyorlar.
Tavuklu noodle ve kızarmış pilav üzeri tavuk deneyebilirsiniz.