53-RİZE
- Ayder Kar Festivali
Rize Çamlıhemşin
Tahmini Tarih
22.01.2021 / 24.01.2021
- Petran Kayak Şenliği
Rize İkizdere
Tahmini Tarih
07.02.2021 / 07.02.2021
- İkizdere Çağrankaya Yaylası Kar Yürüyüş Festivali
Rize İkizdere
Tahmini Tarih
27.02.2021 / 28.02.2021
- Dağ Horozu Şenlikleri
Rize İkizdere
Tahmini Tarih
11.06.2021 / 13.06.2021
- Uluslararası Rize Çay Turizm Ve Yaz Sporları Festivali
Rize
Tahmini Tarih
16.07.2021 / 25.07.2021
- Pazar Müzik Festivali
Rize Pazar
Tahmini Tarih
19.07.2021 / 19.07.2021
- Rize Uluslararası Tulum Ve Müzik Festivali
Rize
Tahmini Tarih
23.07.2021 / 23.07.2021
- Çayeli Dağcılık Turizm Ve Yayla Şenliği Festivali
Rize Çayeli
Tahmini Tarih
03.08.2021 / 05.08.2021
- Koçdüzü Yayla Festivali
Rize Çamlıhemşin
Tahmini Tarih
09.08.2021 / 10.08.2021
- Pide Ve Turizm Festivali
Rize Derepazarı
Tahmini Tarih
10.08.2021 / 11.08.2021
- Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali
Rize Fındıklı
Tahmini Tarih
11.08.2021 / 15.08.2021
- Uluslararası Ovit Festivali
Rize İkizdere
Tahmini Tarih
13.08.2021 / 15.08.2021
- Hemşin Göleti Su Sporları Şenliği Ve Hemşin Kültür Sanat Ve Tulum Festivali
Rize Hemşin
Tahmini Tarih
14.08.2021 / 15.08.2021
- Formulaz
Rize Ardeşen
Tahmini Tarih
14.08.2021 / 14.08.2021
- Didingola Eğrisu Yayla Şenliği
Rize Çamlıhemşin
Tahmini Tarih
23.08.2021 / 24.08.2021
- Kaçkarfest
Rize Çamlıhemşin
Tahmini Tarih
26.08.2021 / 29.08.2021
- Deremezra Hasat Festivali
Rize Ardeşen
Tahmini Tarih
11.09.2021 / 12.09.2021
- Pepeçura Festivali
Rize
Tahmini Tarih
23.10.2021 / 24.10.2021
- Uluslararası Çay Doğa Ve Gençlik Filmleri Festivali
Rize
Tahmini Tarih
25.10.2021 / 29.10.2021
PETRAN KAYAK ŞENLİĞİ
RİZE’nin İkizdere İlçesi’ndeki Kaçkar Dağları’nın eteğindeki Meşeköy Köyü’nde yörenin eski adıyla düzenlenen Petran Kayak Şenliği’nde, ‘Lazboard’ adı verilen tahtalarla yarış yapılıyor.Kaçkar Dağları’nda helikopterli kayak sporu Heliski’nin başlamasıyla profesyonel kayakçılara özenen İkizdere İlçesi Meşeköy Köyü sakinleri de dedelerinin karda kaydığı tahtaları yeniden ortaya çıkardı. Snowboard sporundan esinlenerek ‘Lazboard’ adını verdikleri tahtalarla 7’den 77’ye kayak yapan köylüler her yıl düzenledikleri şenlikle kayak gösterileri yapıyor.Şenlik kapsamında Lazboard yarışları düzenleniyor. Çekişmeli yarışlarda aynı anda 250 metrelik uzunluktaki dik yamaçtan Lazboardla çıkış yapan kayakçıların kimileri çarpışıyor, kimileri ise takla atıyor. Snowboardın anavatanı olarak kabul edilen Meşeköy Köyünde yıllardır bu kayak yapılıyor. Şenlik yöresel müzik aleti tulum eşliğinde oynanan horonlarla sona eriyor. Yörede Lazboard adı verilen köylülerin ise ‘üzme tahtası’ olarak adlandırdığı tahtalarla dik yamaçlardan aşağıya kayak yapan köylüler nefes kesen gösteriler yapılıyor. Üzme tahtası, yükseklerde yetişen bir tür çam ağacından yapılır. Tahta yapımı için budaksız ağaçlar seçilmektedir. Tahtanın yerden yüksekliği ise yaklaşık 1 cm’dir. Tahtanın eni 30-35, boyu 150-160 cm’yi bulmaktadır. Laz Board ile birlikte bir de sopa kullanılır. Lazboard’cuların sağa ve sola dönüşlerine yardımcı olan, tahtaya yön veren sopanın yapımında da fındık ağacı kullanılmaktadır. Bu sopanın boyu kişinin boyuna göre belirlenir. Genelde tercih edilen uzunluk 90 cm’dir. Tahtanın ucuna bağlı ipi Lazboard’cu bir eliyle tutar ve kendisine doğru çeker. Bu şekilde hem tahtanın kara saplanması önlenmiş olur hem de hızı rahatça ayarlanır. Laz Board nam-ı değer Üzme Tahtası Rize İkizdere ilçesinin Petran (Meşeköy) Köyü’nde yapılıyor. Ülkeye ise Petran köyünden yayıldı. Bir gün köydeki bu kayış tarzını duyan ünlü bir Snowboardcı (Jeremy Jones) köye gelir ve böylelikle bütün dünyaya yayılır. Petran Köyü’nde 150 yıldır yapılan ve Snowboard’ın atası sayılan Laz Board ile tanışmak için şenlik büyük bir fırsat.
ÇAMLIHEMŞİN AYDER KARDAN ADAM ŞENLİĞİ
Geleneksel hale gelen Çamlıhemşin Ayder Kardan Adam Şenlikleri Çamlıhemşin Doğa Sporları ve İhtisas Spor Kulübü tarafından kayak turizmi açısından gelişmekte olan Rize ili Çamlıhemşin İlçesinin 1350 rakımlı Ayder Yaylasında düzenlenmektedir. Şenlik her yıl okulların yarı yıl tatiline girmesinin ardından Ocak sonu veya Şubat ayı başlarında Cumartesi ve Pazar günleri düzenlenmektedir. Rize’deki ve il dışında doğa sporları kulüplerinin katılımıyla gerçekleşen festival renkli görüntülere sahne olmaktadır.. Kayak, Snowboard, Paintball, Karraft, Trekking, Kardanadam yapma yarışması gibi birçok etkinliği içeren festivalde yapılan İglo ve Kar mağralarında çeşitli aktiviteler gerçekleştirilmektedir.
RİZE OVİT DAĞI KAR ŞENLİĞİ
Nisan ayında hala Kış mevsimine doymayan var mı? Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Ovit Dağı’nda düzenlenen Ovit Kar Şenliği’nde bu eksiği giderebilirsiniz. Bu sene 4. sü düzenlenecek olan şenlikte profesyonel kayakçıların gösterilerini izleyebilir, kar üstünde rafting, kano ve lazboard deneyimlerine şahit olabilirsiniz. Ayrıca 350 öğrenci ve 50 öğretmenin katılacağı “Dünyada En Çok Çocukla Kardan Adam Yapma” Guiness rekorlar kitabına girme denemesi heyecanına ortak olabilirsiniz.
İKİZDERE DAĞ HOROZU ŞENLİKLERİ
Dünyada nesli azalan kuş türlerinden olan Dağ Horozu Rize’’in İkizdere ilçesinde koruma altına alınarak adına şenlik yapılıyor. Bugün sabah 05.00 sularında kalabalık az sayıda kuş severin katılımıyla Sivrikaya köyünün 2300 metre rakımlı dağdaki seyir tepesinde dürbün ve teleskoplarla yapılan izlemede 5 tane Dağ Horozu görüldü. Dağ Horozunun İkizdere’nin sembolü oldu.Dünyada bir hayvan için ilk şenlik İkizdere’de yapılıyor. Rize’mizin burada öncü olması güzel bir çalışma. Nesli tükenen hayvanlara sahip çıkılması önemli bir çevre bilinci gereğidir. Doğal güzelliklerimizi çirkinleştirmeden koruyarak gelecek nesillere aktarmalıyız.Sivrikaya köylülerimizin Dağ Horozunu korumak için tedbirler aldığını biliyoruz.. Dağ horozu nesli azalan bir hayvan olduğu için avlanması aynı zamanda yasaktır, herkesin bu bilinçte olmasını istiyorum, bu dağlar onun yaşam yeri bırakalım hayvan özgürce yaşasın.
ARDEŞEN KÜÇÜK YAYLA KÜLTÜR FESTİVAL
Yaz aylarının sıcak ve nemli havasına karşılık Doğu Karadeniz yaylaları, çok çeşitli flora ve faunaları, zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, dereleri, peyzaj görüntüleri, dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları, av ve olta balıkçılığı, çim kayağı, şifalı suları, yöresel yemekleri, halkın kültürel yaşantısı gibi değerleri ile önemli bir potansiyel oluşturuyor.
Doğu Karadeniz’de doğal ve ekonomik nitelikleri yanında sosyal bir olgu olarak da önem taşıyan yaylacılık, çok uzun yıllardır süregelen bir gelenek haline dönüştü.
Yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin özelliği ise yayla şenlikleri olarak uzun yıllardır sürerken, şenliklerin kalabalık ve uluslararası niteliktedir. Bu şenliklere katılan binlerce insan, kadınlı erkekli, el ele, birlik ve beraberlik içerisinde horon halkaları oluşturup kemençe, davul ve zurna eşliğinde saatlerce horon oynamanın tadını çıkartıyor.
RİZE DAĞCILIK VE TURİZM FESTİVALİ
– RİZE’de, düzenlenen Uluslararası Dağcılık ve Turizm Şenliği başladı.Etkinlik kapsamında aralarında Almanya’dan gelenlerin de olduğu 100 dolayında dağcı Rize Valiliği önünde toplandı. Vali Ersin Yazıcı’nın uğurladığı dağcılar toplu fotoğraf çekiminin ardından Kaçkar Dağları’na tırmanmak üzere araçlarla Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron Yaylasına hareket etti. Bir hafta boyunca Kaçkarlarda kamp yapacak olan dağcı grubu, Yukarı Kavron ve Mezovit yaylasında kamp yapacak, 3 bin 937 metrelik zirvesi ile Türkiye’nin en yüksek dördüncü dağı olan Kaçkar dağı zirvesine iki grup halinde klasik ve buzul rotasından tırmanış gerçekleştirecek. Dağcılar daha sonra Büyük Deniz Gölü ve Çaymakçur yaylası üzerinden Çamlıhemşin ilçesine geri dönecek.
RİZE ÇAY VE TURİZM FESTİVALİ
Rize çayının tanıtımına katkı sağlanması, Turizm’e canlılık kazandırılması amaçlanan Çay Festivali yapıldı.Çay Festivali Hem Ekonomik anlamdaki destekler hemde şehrimizi ön plana çıkaracak faaliyetler içerisinde olmamızı sağlayacak. Bu sadece Belediye ye ait bir proje değil, bütün paydaşların hep birlikte elbirliği ile katkı vererek yürüteceği kısacası hepimizin projesi. Her paydaş mutlaka her türlü toplantıda ve organizasyon içerisinde rolünü sahiplenmesi ve toplantılara iştirak etmesi durumundadır. İnşaallah Rizemiz için ses getiren bir çalışma ortaya koyarız. Bu ekip festivali düzenleyen birinci derecedeki ekip olacaktır.
Uluslararası Fırtına Rafting Şenlikliği
Ardeşen ilçesinde düzenlenen Uluslararası Fırtına Rafting Şenliği sona erdi. İlçenin Fırtına Vadisi’nde, Doğu Karadeniz Doğa Sporları Kulübü (DOKADAK) tarafından organize edilen ve dün başlayan şenliğin bugünkü bölümünde bölgeye gelen ziyaretçiler, ücretsiz rafting yapma imkanı buldu. Vadinin 6. kilometresindeki rafting sırasında, katılımcılar eğlenceli anlar yaşadı. DOKADAK Başkanı Dursun Ali Demiroğlu, AA muhabirine, şenlik kapsamında yaklaşık 200 kişiye ücretsiz rafting yaptırdıklarını söyledi. Demiroğlu, şenlikleri raftingi insanlara sevdirmek için düzenlediklerini belirterek, “Burada her yaşta vatandaşımız rafting yapma imkanı buldu. Hedefimiz her sene daha çok kişiye bu heyecanı yaşatmak” dedi. Şenlik, yöresel sanatçıların konseriyle bitti.
ANZER BAL YAYLA ŞENLİKLER
Rize’in İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla. Aşağı Anzer(Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir.Doğal güzelliğinin ve Anzer balı merkezi olmasının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe de ev sahipliği yapması nedeniyle yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmektedir. 1991 yılında bakanlar kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilmiş olup 3 bin metreyi aşan doruklara ve 2 bin metreye kadar yükselen ormanlara sahiptir.Anzer de yapılacak olan şenlik öncesi yol çalışmaları bitirilerek 31 Temmuzda başlayacak olan şenlik beklenmeye başlandı. Anzer Balı, Turizm ve Yayla Festivali 31 Temmuz – 1 Ağustos tarihlerinde Anzer Yaylası şenlik alanında yapılacak.
HEMŞİN BAL, TURİZM KÜLTÜR ŞENLİKLERİ
Rize’nin Hemşin ilçesinde geleneksel olarak yapılan,.Hemşin Bal ve Kültür Şenliği başladı. Balın geçmişte Osmanlı saraylarında tüketildiği ve festivale isim verdiği dikkat çekilir. Çok sayıda vatandaşın katıldığı şenlikte, yörenin kültür ve geleneklerini yansıtan birbirinden ilginç yarışmalar yapıldı. Şenliğin hem Türkiye’nin farklı yerlerindeki Hemşinlilerin buluşması, hem de yörenin turizmine katkı sağlaması amacıyla düzenlendiğini yapilıyor.Hemşinlilerin şenliğe katılımı ile yöre insanının kültürüne ve geleneklerine bağlı olduğunun bir kez daha ğörüldüğü dikkat çekildi.