Irkçılık-Turancılık Davası
7 Eylül 1944 başlayan ve 29 Mart 1945’e kadar süren, Türk siyasetinin önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı süreç Türk siyasal tarihine Irkçılık-Turancılık Davası olarak geçmiştir. Dava sonucunda mahkeme tarafından 13 sanık beraat etmiş ve 10 kişi çeşitli cezalara çaptırılmıştır. Ceza alan sanıklar:
- Hüseyin Nihal Atsız: Türkolog, yazar, şair ve düşünür. Bazı eserleri; Bozkurtlar Diriliyor, Bozkurtların Ölümü, Yalnız Adam
- Zeki Velidi Togan: Tarihçi, Türkolog. Türkistan Milli Birliğinin kurucusu ve ilk başkanı olan Zeki Velidi Togan uzun bir süre İstanbul Üniversitesinde öğretmenlik yaptı.
- Alparslan Türkeş: Türk asker ve siyasetçi. 1975 ve 1977 yıllarında Başbakan yardımcılığı yapan Alparslan Türkeş Milliyetçi Hareket Partisinin kurucusu ve ilk genel başkanıdır.
- Reha Oğuz Türkkan: Antropolog, hukukçu, tarihçi, yazar, Türkolog, psikolog, senarist, gelecekçi veOrdinaryüs Profesör. Doğum tarihini daha sonradan Türkçülük Günü olarak kutlanan 3 Mayıs olarak değiştirmiştir.
- Nurullah Barıman
- Cihat Savaş Fer
- Fethi Tevetoğlu: Türk yazar, doktor, ansiklopedist ve siyasetçi.
- Nejdet Sançar: Edebiyat öğretmeni ve yazar. Nihal Atsızın kardeşidir.
- Cebbar Şenel
- Cemal Oğuz Öcal: Türk şair. Uzun yıllar ilkokul öğretmenliği yapmıştır.
II.Dünya Savaşı döneminde, Türkiye dış politikasını etkin tarafsızlık üzerine kurmuş ve savaştan kaçınmak üzerine inşa ettiği bu politikaya paralel olarak savaşa katılması yönünde baskı yapan Müttefik Devletlere askeri ve lojistik eksiklikler bahane edilerek savaş dışı kalınmaya çalışılmıştır. Nazi Almanya’sının üstün başarılar kazandığı 1943’e kadar Nazi Almanya’sıyla oldukça yakınlaşılmıştır. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz von Papen, Enver Paşa’nın kardeşi eski asker Nuri Killigil aracılığıyla Turancılığı örgütlemiştir. 1943’ten sonra Mihver Devletlerinin kademe kademe yenilgileri dolayısıyla Türk hükümeti, Nazi zaferleri dolayısıyla izin verdiği Nazi yanlısı bu hareketi baskılamıştır. Bu baskılamaların sonucu olarak da Turancı çevrelerin sivri dili olarak isim yapmış edebiyat öğretmeni Hüseyin Nihal Atsız, başbakan Şükrü Saraçoğlu’na Orhun dergisinde iki açık mektup yazmış, bu mektuplar sonucu Nihal Atsıza karşı açılan dava basında Irkçılık-Turancılık davası olarak adlandırılmıştır.
Başbakan’a şikâyet ve uyarıda bulunduğu bu mektuplarda şikâyet edilenlerin arasında Ahmed Cevad Emre, Sabahattin Ali, Sadrettin Celal Antel ve Hasan Âli Yücel de vardır. Açık mektuptaki sarf ettiği ifadeler nedeniyle Sabahattin Ali tarafından Atsız mahkemeye verilir. 26 Nisan 1944’te Ankara’da başlayan ilk mahkeme, dönemin gençleri tarafından hınca hınç doldurulur ve mahkeme, 3 Mayıs 1944’e ertelenir.
Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Atsızın, hakkında açılan dava için Ankara’ya geldiği sırada başlamıştır. Bu tarihte Turancılar komünizm aleyhine bir gösteri düzenler ve beraberinde Nihal Atsız’a sevgilerini belirtirler. Mahkeme salonuna giremeyen gençler Ulus Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmişler, burada İstiklâl Marşı söylemiş ve komünizm aleyhinde sloganlar atmışlardır.
3 Mayıs’ın ilk yıldönümü 1945 senesinde o sıralarda Tophane’deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan bir grup Türkçü tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anılmış, daha sonraki yıllarda ise çeşitli törenlerle kutlanmış ve Türk milliyetçilerinin bir geleneği Türkçülük Günü oluşmuştur.
2020 yılında Türkçülük Günü 3 Mayıs Pazar günüdür.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Irk%C3%A7%C4%B1l%C4%B1k-Turanc%C4%B1l%C4%B1k_davas%C4%B1